Kato Xenia, ridicată prin voia Maicii Domnului

Mănăstirea Kato Xenia din Grecia se află în apropierea orașului Almiro, la o distanță de 7 kilometri de autostrada Tesalonic-Atena. Mănăstirea adăpostește icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului numită „Panaghia Xenia” și o parte din Brâul Maicii Domnului, informează Ziarul Lumina.

Maicile de la Mănăstirea Kato Xenia au reușit să ridice pe solul arid al Greciei o mănăstire cu adevărat deosebită închinată Maicii Domnului. Mănăstirea este așezată pe un deal, încă verde, ferit parcă de razele arzătoare ale soarelui. Pe dealul geamăn se văd trei cruci, o mică golgotă, unde în fiecare an, în Vinerea Mare, se face o procesiune în amintirea Patimilor Mântuitorului. Mănăstirea încântă prin arhitectura specifică Greciei, țiglă roșie, ziduri din piatră și chilii vopsite în alb. Biserica mănăstirii este închinată Sfântului Ierarh Nicolae. În vecinătatea ei sunt așezate chiliile cu paraclisul icoanei „Panaghia Xenia” și care mai adăpostește racla cu Brâul Maicii Domnului și părticele de sfinte moaște. Curtea interioară a corpului de chilii este invadată de vegetație, o armonie între verdele copacilor și coloritul florilor care te duce cu gândul la mănăstirile de maici din țara noastră.

„Străina”

Numele mănăstirii este în directă legătură cu icoana Maicii Domnului, având Pruncul în brațe, icoană ce este făcătoare de minuni, datând din perioada iconoclastă (secolul VI), când cinstitorii sfintelor icoane erau persecutați, iar icoanele erau distruse. Pentru a fi salvată din mâna prigonitorilor, icoana a fost pusă într-un cufăr și aruncată pe mare. Voia Maicii Domnului a fost să ajungă în vechea așezare a actualului port Ahilio, unde a strălucit cu raze de lumină. Astfel a fost găsită ca o comoară, localnicii numind-o „Străina” – „Xenia”, fiindcă nu știau de unde vine. În locul unde Maica Domnului a binevoit să fie descoperită icoana, creștinii au ridicat o mănăstire. Existența sfântului lăcaș a fost pusă în pericol pentru că, fiind la malul mării, pirații au atacat-o în nenumărate rânduri, umplând biserica cu paie și dându-i foc. Deși focul a ars întreaga așezare sfântă, icoana a trecut prin foc fără să ardă, însă ca semn al minunii săvârșite a fost înnegrită de fum.

Din fața numeroaselor atacuri ale piraților, călugării au luat icoana Maicii Domnului și s-au refugiat la Mănăstirea Panaghia Chisiotisa, care astăzi se numește Ano Xenia (Xenia de sus). Sfânta icoană a poposit aici până în anul 1750, când, din cauza atacurilor turcilor asupra mănăstirii, monahii au luat icoana și au construit un metoc la 12 kilometri mai jos cu hramul Sfântului Ierarh Nicolae, purtând numele Kato Xenia (Xenia de Jos).

În anul 1980, în urma unui mare cutremur, mănăstirea a fost distrusă în întregime. Din cauza instabilității terenului pe care a fost construită mănăstirea, autoritățile timpului nu au aprobat refacerea pe același loc, motiv pentru care s-a început reconstrucția la un kilometru mai jos.

Hramul mănăstirii este la 23 august, la odovania praznicului Adormirii Maicii Domnului, zi în care se sărbătorește icoana Maicii Domnului „Panaghia Xenia”, când mii de pelerini din toată lumea vin să-i aducă cinstire Maicii Domnului.

Brâul făcător de minuni

Între neprețuitele odoare pe care le deține mănăstirea se află și două bucăți din Brâul Maicii Domnului, primite în dar de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos în anul 1522. Potrivit Sfintei Tradiții, Maica Domnului a dăruit brâul Apostolului Toma, care n-a fost prezent la înmormântarea sa, darul fiind o binecuvântare și o dovadă a înălțării ei la cer cu tot cu trup. Brâul a fost țesut de însăși Maica Domnului din păr de cămilă. Cinstitul Brâu s-a păstrat în Capadocia, de unde a fost adus în Ierusalim de către împăratul Teodosie cel Mare, unde a rămas până în secolul al IV-lea. În anul 395 a fost adus la Constantinopol de Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare (379-395). Maica Domnului a făcut o minune cu Brâul său în secolul al X-lea, când împărăteasa Zoe, soția lui Leon al VI-lea Înțeleptul (886-912), a fost vindecată de un duh necurat. Drept mulțumire, împărăteasa a brodat Brâul Maicii Domnului cu fir de aur, așa cum se păstrează până astăzi, și l-a reașezat în racla dăruită de împăratul Arcadie. Amintirea acestui fapt minunat se pomenește în calendarul ortodox la data de 31 august. Despre Cinstitul Brâu se mai știe că, în secolul al XIII-lea, trimișii regelui bulgar Ioniță Caloian l-au luat de la Constantinopol. Despre modul cum a ajuns Brâul la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos, unde se află și astăzi, se cunosc două opinii. Fie că l-a dăruit cneazul sârb Lazăr I (1372-1389), fie că a fost dăruit mănăstirii de către împăratul bizantin Ioan Cantacuzino (1347-1355), care mai târziu a intrat în obștea Mănăstirii Vatoped.

Brâul Maicii Domnului a fost cinstit în mod deosebit și de români. Sfântul Voievod Neagoe Basarab, domnitorul Țării Românești, a înnoit incinta Mănăstirii Vatoped și a construit un paraclis cu hramul „Brâul Maicii Domnului” între anii 1512 și 1520. Paraclisul a fost reparat în anul 1794, tot cu ajutor românesc, iar în secolul al XIX-lea românii au dăruit paraclisului o nouă catapeteasmă. De asemenea, racla de argint în care se păstrează Brâul Maicii Domnului la Mănăstirea Vatoped a fost realizată în secolul al XVIII-lea în Țara Românească.

Maica Domnului a făcut multe minuni cu Brâul său. A vindecat nenumărați bolnavi, în special pe cei de cancer, a ajutat să nască nenumărate femei care nu puteau avea copii și a făcut să înceteze diferite epidemii: spre exemplu, în anul 1813, Brâul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus în Țara Românească pentru îndepărtarea ciumei.

Și racla cu Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia a fost adusă în România. Se întâmpla la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași în perioada 12-15 octombrie 2001, când a fost adus prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe când era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Credincioșii din întreaga lume vin la Mănăstirea Kato Xenia și se închină icoanei făcătoare de minuni „Panaghia Xenia” și Brâului Maicii Domnului, dobândind împlinirea cererilor lor, fiind binecuvântați de Dumnezeu cu pace și sănătate.

Comentarii Facebook


Știri recente