Karlsruhe: Consiliul Mondial al Bisericilor și-a desemnat președinții și noul comitet central

La Adunarea Generală din Karlsruhe, Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) și-a ales, în ședințele plenare de luni și marți, noul comitet central și pe cei opt președinți.

Biserica Ortodoxă Română are 2 membri în acest comitet, pe Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Mitropolit onorific și Exarh patriarhal, și pe Preotul Michael Tița, Consilier patriarhal coordonator la Sectorul relaţii bisericeşti şi interreligioase al Patriarhiei Române.

Comitetul central este ales din delegații prezenți și are mandat până la următoarea Adunare Generală, cu întâlniri din doi în doi ani.

Comitetul este format din 150 de membri, dintre care: 41% femei și 59% bărbați, 13% tineri, 3% persoane cu dizabilități, 29% laici și 71% clerici.

Vezi lista cu cei 150 de membri aici.

Președinții CMB

Conform constituției CMB, Adunarea Generală a ales opt președinți, dintre care, șase pe regiuni și doi din Bisericile Ortodoxe.

Ortodoxia Răsăriteană are ca președinte pe un ierarh din Cipru, Mitropolitul Vasilios de Constantia – Ammochostos. Al doilea dintre președinții ortodocși este Preafericitul Aram I, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Armene.

Vezi mai multe detalii despre cei opt președinți, pe site-ul oficial al CMB.

Biserica Ortodoxă Română

Biserica Ortodoxă Română a trimis la Karlsruhe 11 delegați sub coordonarea IPS Nifon care este și vice-moderator în comitetul central. Preotul Cristian Sonea, profesor de misiologie la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, a fost membru activ în Comitetul de nominalizări al CMB.

Delegația Bisericii Ortodoxe Române, alături de Secretarul General al CMB, Karlsruhe, 02.09.2022. De la stânga la dreapta: Drd. Cosmin-Iulian Cîrstea (realizator Trinitas TV, Drd. la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București); Drd. Mihail Comănoiu (Drd. în Teologie la București și Fribourg); Sorin Ionițe (Editor șef la Agenția de știri Basilica); Maria-Laura Coman (realizator Trinitas TV); Pr. Conf. Univ. Cristian Sonea (Profesor de Misiologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca); Pr. Ioan Sauca, Secretarul general al CMB; Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Mitropolit onorific și Exarh patriarhal; Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxembrgului; Pr. Michael Tița, Consilier patriarhal coordonator la Sectorul relaţii bisericeşti şi interreligioase al Patriarhiei Române; Pr. Prof. Dr. Constantin Horia Oancea (Profesor de Teologie biblică la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu), Pr. Prof. Daniel Dascălu (Directorul Seminarului Teologic din Botoșani); Drd. George Vasilache (Drd. la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu). © Albin Hillert / WCC (CMB)

Secretarul general interimar al CMB este de asemenea membru al Bisericii Ortodoxe Române. Preotul Ioan Sauca se află la final de mandat în această demnitate.

Adunarea generală a CMB se încheie joi, 8 septembrie. Adunarea precedentă a avut loc în 2013, la Busan, Coreea de Sud.

Foto credit: Albin Hillert / WCC

Comentarii Facebook


Știri recente