Jurnaliștii și tehnicienii care lucrează pentru a aduce informația din Biserică în atenția credincioșilor și a întregii societăți vor marca prin rugăciune luni, 9 iunie 2025, sărbătoarea patronală a Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române.
Sărbătoarea va începe cu slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Patriarhală, unde a fost delegat să slujească Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal. I se vor alătura în slujire clerici care sunt angajați ai Centrului de Presă Basilica.
Între timp, o parte dintre angajați vor sărbători prin muncă, asigurând transmisiunea în direct a slujbei la Trinitas TV și live pe canalele de Youtube și Facebook ale televiziunii Patriarhiei Române.
Rugăciunea va fi urmată de un moment festiv, care se va desfășura în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei. În cadrul acestuia, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va adresa un cuvânt de binecuvântare angajaților Centrului de Presă și va acorda distincții unor angajați și colaboratori ai Centrului de Presă Basilica.
Al doilea ocrotitor al activității mediatice a Patriarhiei Române
Crearea instituției de presă a Patriarhiei Române a reprezentat o inițiativă a Părintelui Patriarh Daniel, pentru a o transforma în instrument modern de misiune, dar și ca răspuns la nevoia Bisericii de a avea un sistem propriu și coerent de comunicare în spațiul public.
Credința în Sfânta Treime este învățătura principală a Bisericii Ortodoxe, dar și simbol al comunicării și comuniunii perfecte, deoarece cele trei Persoane Divine, Dumnezeu-Tatăl, Dumnezeu-Fiul și Dumnezeu-Sfântul Duh.
„Este vital să reflectăm la modelul de viață și comuniune al Persoanelor distincte, dar nedespărțite, ale Preasfintei Treimi. Persoanele Preasfintei Treimi Se dăruiesc reciproc și lucrează împreună în armonie desăvârșită, iar slava Lor arată sfințenia și frumusețea iubirii lor eterne”, spunea Patriarhul Daniel în 2017, la un deceniu de la înființarea instituției mediatice.
Centrul de Presă Basilica a fost înființat în anul 2007, de sărbătoarea Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, astfel că activitatea instituției este ocrotită și de acest sfânt grabnic ajutător, ale cărui moaște întregi se păstrează la Catedrala Patriarhală.
Componentele Centrului de Presă Basilica
Centrul este format din cinci componente, între care două erau deja funcționale înainte de 2007, la nivelul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, înființate tot la inițiativa actualului Patriarh al României, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
Agenția de știri Basilica este cea mai „tânără” componentă a Centrului de Presă cu același nume al Patriarhiei Române. A început să funcționeze ca departament în 2007, dar funcționează efectiv, publicând primele știri, din 2008. În 2016, a trecut printr-un proces de rebranding, înnoind conceptul site-ului și adoptând deviza „Binele de știut”.
Trinitas TV, înființat în 2007, produce și difuzează programe religioase, informative și transmisiuni în direct de la evenimente religioase și culturale. În 2019, a fost broadcaster oficial al Festivalului „George Enescu”, reafirmându-și angajamentul pentru o prezență mediatică de calitate în peisajul românesc. Din 2023, emite și în format HD.
Radio Trinitas a fost înființat în 1998, la Iași, emite în prezent din Capitală și din studiourile locale de la Iași, Sibiu și Craiova, programe informative, duhovnicești, culturale și educative. Transmite în toată țara, pe 56 de frecvențe terestre, și online, sub formă de live streaming sau prin intermediul aplicațiilor pentru Android și iOS.
Publicațiile Lumina, care sunt:
- Vestitorul Ortodoxiei, cel mai vechi periodic al Bisericii care face parte din Centrul de Presă Basilica, a fost tipărit prima dată în noaptea dintre 28 și 29 decembrie 1989. A fost o afirmare a libertății în contextul căderii comunismului, dar, prin data de apariție, și un omagiu adus tinerilor care au plătit cu sânge această schimbare, ieșind în stradă: în data de 29 decembrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinților 14.000 de prunci uciși din porunca Regelui Irod. Între realizatori și colaboratori s-au numărat nume cu rezonanță ale Bisericii și culturii, ca Sf. Pr. Dumitru Stăniloae, Pr. Prof. Constantin Galeriu, viitorul ministru Teodor Baconschi.
- Chemarea Credinței, înființată în 1993, este o revistă lunară de educație duhovnicească destinată copiilor și este produsă de o subredacție a Vestitorului Ortodoxiei.
- Ziarul Lumina, înființat în 2005 la Iași, a împlinit anul acesta două decenii de apariție neîntreruptă. Apărut inițial cu subtitlul „primul cotidian creștin din România”, Ziarul Lumina este unicul cotidian creștin ortodox din lume, poziționându-se ca publicație generalistă realizată din perspectivă creștină.
- Lumina de Duminică apare săptămânal ca supliment al Ziarului Lumina, funcționând cu o mică subredacție. Săptămânalul publică articole de cultură, analiză și reflecție duhovnicească. În această toamnă, va împlini tot 20 de ani de apariție neîntreruptă.
Biroul de presă și relații publice al Patriarhiei Române a fost înființat în 1990, la București, de vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, pentru a asigura comunicarea oficială a Patriarhiei Române cu mass-media și societatea civilă.
Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române este partener al mai multor instituții de reputație în proiecte de comunicare mediatică: spre exemplu, Agenția națională de presă Agerpres sau Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene