Judecăți nedemne din partea unui jurnalist de talia domnului Ion Cristoiu

Pe site-ul de știri Inpolitics a fost publicat articolul de opinie intitulat Patriarhul a transformat BOR într-un SRL care face afaceri cu puterea PSD-istă!, semnat de domnul Ion Cristoiu.

Chiar dacă libertatea de opinie exprimată responsabil este firească în orice societatea democratică, totuși editorialul domnului Ion Cristoiu conține mai multe dezinformări care impun următoarele precizări:

1. Referitor la ancheta Departamentului Național Anticorupție privind gestionarea fondurilor europene oferite de APIA Suceava unor fermieri activi, domnul Ioan Cristoiu a căzut în capcana celor care din dorința evidentă de manipulare au prezentat lista parohiilor și mănăstirilor din județul Suceava care au primit subvenții agricole în ultimii ani cu scopul de a induce în opinia publică ideea unor nereguli generalizate.

Un jurnalist care se respectă nu se hazardează în a colporta informații neverificate obținute din surse obscure și neconfirmate de către instituțiile abilitate ale Statului. Subvențiile agricole din fonduri europene primite de mănăstirile și parohiile ortodoxe sunt utilizate pentru cultivarea terenurilor agricole deținute în proprietate, iar recolta este folosită pentru întreținerea unității bisericești și aprovizionarea instituțiilor sociale ale Bisericii Ortodoxe Române (brutării, cantine, așezăminte pentru copii, vârstnici, persoane cu dizabilități etc.). Dacă organismele abilitate ale Statului constată utilizarea incorectă a subvențiilor primite de unele unități bisericești, acestea vor răspunde în fața legii.

De altfel, utilizarea de fonduri europene de către unitățile bisericești nu este un fapt inedit, așa cum consideră domnul Ion Cristoiu, ci se regăsește în toate statele Uniunii Europene.

2. Domnul Ion Cristoiu își dezinformează în mod iresponsabil cititorii când afirmă că Patriarhia Română ar fi sugerat credincioșilor „să își dea votul PSD”. Ne surprinde faptul că domnul Ion Cristoiu, un analist politic care se pretinde a fi bine informat, nu are cunoștință de apelul Sfântului Sinod din 22 mai 2014 în perspectiva alegerilor europarlamentare din România în care se îndeamnă la neutralitate politică și la susținerea acelor candidați care fac dovada că pot apăra și promova valorile creștine, în special familia tradițională, viața și demnitatea umană.

3. Cât privește opiniile domniei sale referitoare la recentul protocol încheiat de Patriarhia Română, Ministerul Educației Naționale și Secretariatul de Stat pentru Culte pentru creșterea calității învățământului religios public și învățământului teologic preuniversitar și universitar, acestea coincid, în mod paradoxal, cu cele ale unei minorități seculare și antireligioase care nu dorește prezența orei de religie în învățământul public. Dacă am accepta logica domniei sale, ar fi trebuit ca domnul Cristoiu să manifeste o reacție similară și în anul 2012 când Patriarhia Română a încheiat un protocol cu Ministerul Educației și Ministerul Administrației și Internelor pentru utilizarea în interesul elevilor a școlilor închise prin comasare, document semnat cu reprezentanți ai Statului român de altă culoare politică aflați atunci la guvernare.

Biserica Ortodoxă Română are relații civilizate și respectuoase cu toate partidele politice și cooperează cu reprezentanții acestora din administrațiile centrale și locale ale Statului pentru realizarea unor proiecte și programe în favoarea cetățenilor țării care sunt în majoritate credincioși ai săi.

În concluzie, este surprinzător faptul că tocmai domnul Ion Cristoiu, considerat unul dintre cei mai obiectivi gazetari din ultimii 25 de ani, probabil, din interese personale mercantile sau conjuncturale, dezinformează opinia publică prin preluarea unor informații calomnioase, puse în circulație de cei care sunt deranjați de rolul activ și responsabil al Bisericii în viața poporului român.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente