Joia Pătimirilor la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

Sute de clujeni au luat parte joi seara (28 aprilie 2016), în Catedrala Mitropolitană din centrul orașului, la slujba Deniei din Sfânta și Marea Vineri, numită și „Denia celor 12 Evanghelii” sau „Slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri”, informează Radio Renaşterea.

3

Slujba Deniei celor 12 Evanghelii a fost oficiată la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, începând cu ora 18:00, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul slujbei au fost citite 12 pericope evanghelice ce prezintă tabloul complet al suferinţelor Mântuitorului.

După Evanghelia a cincea, care relatează cererea mulțimilor în fața lui Pilat de a-L răstigni pe Iisus și de a-l elibera pe tâlharul Baraba, Înaltpreasfințitul Andrei a luat pe umeri crucea din spatele Sfintei Mese și a dus-o în mijlocul bisericii. Scoaterea Sfintei Cruci din altar, care reprezintă cerul, și așezarea ei în naosul bisericii, care simbolizează lumea, reprezintă ieșirea Fiului lui Dumnezeu din slava dumnezeiască și venirea Sa, în istorie, în lume.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Andrei le-a reamintit credincioșilor de iubirea supremă a Lui Dumnezeu pentru omenire, iubire care L-a determinat să-L trimită pe Fiul Lui iubit să pătimească, să fie răstignit și să Învieze, pentru răscumpărarea noastră din păcat.

***

Slujba Deniei din Joia Mare actualizează în conștiința credincioșilor istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină și continuând cu prinderea Mântuitorului în grădina Ghetsimani, aducerea Lui la arhiereii Ana și Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea și moartea, încheind cu punerea Sa în mormânt.

 

Comentarii Facebook


Știri recente