Joia Mare | Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală (VIDEO)

Joia Mare Patriarhul Daniel a oficiat Sfânta Liturghie

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat în Joia Mare Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală împreună cu Episcopii vicari patriarhali: PS Varlaam Ploieșteanul și PS Ieronim Sinaitul.

În Joia Mare, în toate Bisericile Ortodoxe este oficiată Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia.

La Proscomidie a fost scos un Sfânt Agneț special și sfințit la această Liturghie, apoi uscat și sfărâmat a treia zi de Paști. Miridele rezultate sunt folosite ca Împărtășanie pentru bolnavi, copii și în situații speciale. Această Sfântă Împărtășanie este păstrată în Chivotul din Sfântul Altar, pe Sfânta Masă.

Sfânta Liturghie de la Catedrala Patriarhală din București #LIVE

Publicată de TRINITAS TV pe 4 Aprilie 2018

În omilia rostită joi la Sfânta Liturghie, Patriarhul Daniel a reflectat la Cina cea de Taină și la minunea prefacerii Euharistice – „o Taină pe care niciodată nu o vom putea înțelege”.

„Dar ce ne aduce bucurie?” a întrebat Patriarhul. „Nu înțelegerea cum pâinea și vinul devin Trupul și Sângele Domnului, ci de ce are loc această transformare”, a adăugat Părintele Patriarh.

Prefacerea are loc „pentru că Dumnezeu-Omul Iisus Hristos dorește să ne dăruiască iubirea Sa veșnică și viața Sa veșnică”, a explicat Preafericirea Sa. „Sfânta Scriptură nu explică niciodată cum se săvârșește o minune, ci care este scopul ei”.

Scopul Sfintei Euharistii este unul major. „Prin Sfânta Euharistie, Hristos Domnul ne dăruiește viața Sa, ca viața lui să devină viața vieții noastre, ne dăruiește arvuna vieții veșnice”, a spus Patriarhul.

Mai multe din Predica Părintelui Patriarh aici.


Explicaţie duhovnicească: Sfânta şi Marea Joi


Foto: Robert Nicolae / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente