Joia Mare la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

Sute de clujeni au participat în Joia Mare la Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului,  în Catedrala Mitropolitană.

În cadrul slubei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a sfințit Paștile, pe care credincioșii le vor putea primi în noaptea de Înviere. Tot joi, 28 aprilie 2016, în cadrul Proscomidiei, s-a scos un Agneţ special din care se pregătește Sfânta Euharistie pentru împărtăşirea bolnavilor şi a pruncilor nou-botezaţi, în timpul întregului an, anunță reprezentanții Biroului de Presă al Eparhiei.

În cuvântul de învăţătură,  Mitropolitul Clujului a vorbit de însemnătatea zilei de azi.

“La Sfânta Liturghie ne-am amintit, așa cum am auzit din Evanghelie, că astăzi, în Joia Mare, Domnul Iisus Hristos a instituit cea mai importantă slujbă, cea mai importantă celebrare pe care o avem noi până la sfârșitul veacurilor. După ce a săvârșit Taina Sfintei Euharistii a poruncit: «Aceasta să o faceți spre pomenirea Mea!». Ori de câte ori participăm la Sfânta Liturghie realizăm cât de importantă este, dar în mod special astăzi, în Joia Mare, când a fost ea instituită. Și apoi, ne mai spun Sfinții Părinți că în Joia Mare ne mai aducem aminte de rugăciunea Domnului Hristos care s-a rugat Lui Dumnezeu Tatăl ca noi, cei ce credem în El să fim una, cum El și cu Tatăl, una este, ca lumea să creadă că Dumnezeu Tatăl L-a trimis. Ne mai amintim astăzi de vânzarea Domnului și de patimile Lui”.

La finalul Liturghiei a avut loc rânduiala spălării picioarelor. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, încins cu un ştergar, a spălat picioarele a 12 preoți și diaconi, în fața Sfântului Altar, urmând astfel exemplul Mântuitorului Hristos, care, înainte de Cina cea de Taină, a spălat picioarele ucenicilor.

La Sfânta Liturghie oficiată în Joia Mare în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, credincioșii s-au împărtășit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos.

Comentarii Facebook


Știri recente