Izvorul Tămăduirii | Sănătatea este un dar de la Dumnezeu, nu un drept, a spus Patriarhul Daniel

Patriarch Daniel visits Samurcasesti Monastery on the Feast of the Life-Giving Spring

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat astăzi la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Samurcășești din comuna ilfoveană Ciorogârla.

Sărbătoarea de astăzi este închinată Mântuitorului Iisus Hristos, Izvorul Tămăduirii, și Maicii Domnului care este și ea Fântâna Tămăduirilor sau Izvor de Viață Purtător, a subliniat Întâistătătorul Bisericii noastre.

În cuvântul rostit la finalul slujbei din 21 aprilie 2017, transmis de Radio Trinitas, Patriarhul Daniel a redat întâmplările din secolul al cincilea care au dus la întemeierea sărbătorii din această zi.

Împăratul Leon cel Mare, numit și Tracul, a zidit o biserică în apropiere de Constantinopol, deasupra izvorului unde Maica Domnului săvârșise o minune în prezența sa și îi prorocise acestuia că va ajunge împărat.

Ziua sfințirii acestui sfânt locaș a devenit sărbătoare pentru întreaga Ortodoxie, iar biserica și izvorul prin care Fecioara Maria a făcut numeroase tămăduiri în chip minunat, au ajuns loc de pelerinaj.

Vindecarea prin gustarea apei din acest izvor se face cu ajutorul harului care vine de la Hristos prin Maica Domnului asupra celor care au credință puternică, a explicat Patriarhul României.

În continuare, Preafericirea Sa a făcut referire la semnificația icoanei ce reprezintă praznicul serbat în această zi.

Icoana Izvorului Tămăduirii ne arată că este în același timp o sărbătoare a Mântuitorului Iisus Hristos cel Înviat, dar și a Maicii Sale. Biserica nu desparte pe Hristos de Maica Sa, dar nici pe Maica Sa de Hristos, a spus Patriarhul Daniel.

Maica Domnului este icoana Bisericii lui Hristos, spital de vindecare de boli sufletești și trupești. Biserica, precum spune și Sfântului Ioan Gură de Aur, este spital, nu tribunal, a adăugat Părintele Patriarh.

În partea a doua a predicii, Patriarhul României a evidențiat caracterul de dar al sănătății trupești și sufletești.

Învățăm din sărbătoarea de astăzi că Dumnezeu folosește adesea în lucrarea Sa elementele naturii, pentru că harul Lui nu stă închis în Biserică, ci sfințește întreaga viață a omului, a subliniat Preafericirea Sa.

Pentru toate acestea omul trebuie să mulțumească, dar adesea noi uităm cât de mare este darul sănătății, a atras atenția Patriarhul.

Sănătatea este un dar de la Dumnezeu, nu un drept, iar acest dar trebuie cultivat, îngrijit și sfințit. Dacă l-am pierdut trebuie să-l căutăm cu multă credință și speranță la Dumnezeu, la Maica Domnului și la Sfinții tămăduitori.

Patriarhul Daniel a explicat că tot daruri ale lui Dumnezeu sunt și leacurile din natură și medicii pricepuți, care ne ajută să recăpătăm darul pierdut al sănătății.

Toate vindecările vin însă prin credință puternică și prin rugăciune. În urma credinței, prin intervenția directă a lui Dumnezeu, au fost biruite boli incurabile, mai presus de înțelegerea noastră.

Când suntem bolnavi, trebuie să ne apropiem mai mult de Dumnezeu și să transformăm mai întâi boala trupească într-o însănătoșire sufletească, urmând apoi cea trupească, a concluzionat Părintele Patriarh.

Pentru mai multe fotografii, consultați galeria foto de la acest eveniment.

© basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente