Izvorul Tămăduirii la poalele Rarăului

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii a fost un prilej de bucurie pentru locuitorii orașului Câmpulung Moldovenesc. Singura biserica închinată acestui praznic și-a serbat ieri hramul. Joi seara a fost oficiată Vecernia, iar în dimineața zilei de ieri programul liturgic a continuat cu Sfânta Liturghie și Agheasma mică, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Ctitoria lui Alexandru Șandru Alboi de pe Izvorul Alb din Câmpulung Moldovenesc a îmbrăcat ieri, 25 aprilie 2014, straie de sărbătoare. În ajunul Izvorului Tămăduirii, credincioșii din cartierul Capu Satului și din alte părți ale orașului Câmpulung Moldovenesc și-au îndreptat pașii spre lăcașul de închinăciune. Cu toții au intonat cântările specifice acestei perioade, dar și răspunsuri liturgice, la îndemnul părintelui paroh Teodor Giosan. Vecernia și Acatistul Izvorului Tămăduirii au fost oficiate de un sobor de preoți. Predica referitoare la semnificațiile sărbătorii a fost adresată de pr. Ilie Macar, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Câmpulung Moldovenesc, care a amintit că sărbătoarea Izvorului Tămăduirii a fost rânduită din primele veacuri creștine, fiind închinată Maicii Domnului. În continuare, corul de copii al Bisericii „Sfântul Dumitru” din Câmpulung Moldovenesc, coordonat de pr. Liviu Solovan, a susținut un concert de colinde tradiționale de Paști.

În ziua hramului, aproape 1.000 de oameni au venit în sfântul lăcaș de la poalele Muntelui Rarău, pentru a participa la Sfânta Liturghie. Vremea frumoasă, munții care înconjoară biserica, sădită în acest loc binecuvântat, copacii abia înfloriți și mai ales numărul mare de credincioși îmbrăcați în costume naționale au înălțat inimile tuturor. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul copiilor de la Biserica „Sfântul Dumitru”, care, prin glasurile lor, s-au asemănat îngerilor. Cuvântul de învățătură a fost adresat de pr. Nicolae-Viorel Coșofreț de la Parohia Dobreni, Protopopiatul Piatra Neamț. În fața lăcașului de închinăciune a fost săvârșită apoi Agheasma mică, la finalul căreia pr. paroh Teodor Giosan și-a exprimat bucuria pentru că sărbătoarea hramului a fost împodobită de numărul mare de credincioși. Au urmat Parastasul pentru Alexandru Șandru Alboi, înmormântat lângă biserică, și procesiunea în jurul sfântului lăcaș cu prapuri și cruci, timp în care s-a cântat „Hristos a înviat!”. „Atunci când am ales hramul pentru această biserică, m-am gândit că acesta trebuie să-i adune pe credincioși pentru a-L mărturisi pe Mântuitorul Iisus Hristos Cel înviat. Am pus hramul acestei biserici Izvorul Tămăduirii, deoarece parohia noastră este închinată Nașterii Maicii Domnului”, a explicat pr. paroh Teodor Giosan.

Comentarii Facebook


Știri recente