Iubirea soților Ligia și Florin Zărnescu este ingredientul esențial al proiectului „3 minute de Religie”

Trinitas TV a realizat un reportaj care prezintă lucrul depus de soții Ligia și Florin Zărnescu la proiectul „3 minute de Religie”. Colaborarea lor creativă, jertfelnică și iubitoare este secretul succesului acestei lucrări născute din dragostea soților unul pentru celălalt, dar și pentru cei din jur, cărora le oferă o comoară de resurse educative adaptate lumii contemporane.

Cei doi se completează și se sprijină reciproc, după darurile și firea fiecăruia. Florin Zărnescu, profesor de Religie, realizează documentarea și conceptul fiecărui videoclip, care prezintă în trei minute noțiuni de credință. Iar soția sa, Ligia, profesoară de limba franceză, îl sprijină discret și nu mai puțin creativ: el desenează, dă direcția, iar ea pictează, dând culoarea și emoția.

„Am avut nevoie de multă susținere, am avut nevoie de încă o pereche de ochi care să citească textele”, povestește profesorul de religie. „Toate ideile sunt ale lui. El este creierul proiectului. Eu doar am pictat – o mică voce pe ici, pe colo”, îl completează soția.

Ce au învățat de la copii

Ideea de a face filmulețele i-a venit lui Florin Zărnescu în perioada de izolare din pandemie, când și-a amintit că la clasă făcea astfel de desene pe tablă, povestind cu copiii. Soții lucrează acasă, fără dotări deosebite și spun că cea mai dificilă parte este documentarea și transpunerea informațiilor într-un limbaj accesibil.

Florin Zărnescu a absolvit Teologia. Deși nu și-a dorit să fie profesor, a prins dragoste de această meserie după ce un prieten l-a rugat să-l suplinească pentru un timp. „Nu poți să rămâi în fața copiilor dacă nu înveți continu de la ei”, afirmă el. „Am învățat să mă joc cum nu știam și să transmit lucruri prin joacă. Și am văzut că sunt foarte receptivi la așa ceva”.

„Ceea ce am învățat de la ei este că, în spatele unui comportament care poate deranja, copilul are de fapt nevoie de un mic ajutor”, adaugă soția sa, Ligia. „În niciun caz nu trebuie să-i blamăm comportamentul, ci trebuie să fim aproape de ei. Ei au nevoie de iubire și a trebuit să învăț asta.”

„Un dar de suflet”

Iubirea este principalul ingredient care asigură succesul colaborării soților și al proiectului pe care îl realizează. S-au cunoscut când el i-a reparat ei bicicleta. Ligiei îi place cel mai mult blândețea lui și felul în care se poartă cu copiii. „Va fi un tată foarte bun”, spune ea.

Iar soțul spune despre ea: „Are un suflet foarte frumos și curat și e foarte plăcut să stai de vorbă cu ea. Rămânem de multe ori seara sau când suntem plecați pe undeva și ne uită Dumnezeu vorbind. E atât de plăcut să ai pe cineva cu care să rezonezi, care să fie pe aceeași frecvență!”

Proiectul lor s-a bucurat de un succes atât de mare, încât au fost nevoiți să creeze o pagină de Facebook dedicată, iar videoclipurile s-au viralizat. După ce s-a încheiat perioada de izolare, ei continuă proiectul din dragoste pentru copii și din dorința de a oferi o resursă educațională de calitate.

Foarte mulți copii le scriu și le sugerează viitoare subiecte, ceea ce le dă motivația să continue. Florin Zărnescu își dorește ca elevii „să rămână conectați la o mică sursă de joacă duhovnicească”, iar proiectul să ajungă și la părinți, pentru a crea mai multă deschidere către acest tip de informație.

„Eu aș zice să încerce copiii să rămână creativi, să caute și să-și dezvolte darurile pe care le au de la Dumnezeu”, spune profesorul. El le mai transmite elevilor „să meargă la Sfânta Scriptură, să meargă la viețile sfinților și să le citească în original, nu să se ia după ultra-rezumatele noastre”.

„Ca întotdeauna, cartea e mai bună decât filmul”, adaugă el.

„Este un dar de suflet pentru suflet”, îl completează soția, revelând motivația cea mai importantă pentru continuarea acestui proiect.


Videoclipurile tematice de trei minute realizate de cei doi pot fi urmărite pe pagina de Facebook Minutul de religie și la Trinitas TV, de luni până vineri, de la ora 13:00.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Ortodoxia românească în Canada

De Ziua Canadei (1 iulie), prezentăm principalele date despre prezența ortodocșilor români în această țară. Peste o cincime din populația Canadei este sosită în această țară prin imigrație. La recensământul din 2016, aproape un sfert…