IPS Teofan: „Iubirea pentru vrăjmași și rugăciunea pentru ei Îl așează pe Mântuitorul Hristos în interiorul omului”

În ziua sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim, cunoscută  în popor sub numele de Florii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat slujba Sfintei Liturghii la Catedrala mitropolitană din Iaşi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, informează site-ul doxologia.ro.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sanctus“ al Catedralei mitropolitane, dirijat de Costel Mirel Nechita.

După citirea pericopei evanghelice,  IPS Teofan a rostit cuvântul de învăţătură, în care a făcut referire la patru căi prin care se poate arăta prezența Mântuitorului Hristos în Ierusalimul sufletului fiecărui credincios: „În primul rând, iubirea pentru vrăjmași și rugăciunea pentru ei Îl așează pe Mântuitorul Hristos în interiorul omului. Bucuria în ispite și lauda în necazuri adaugă consistență suplimentară a prezenței lui Hristos în Ierusalimul sufletului omului. A considera, în al treilea rând, păcatele altora ca păcatele tale și a fi în stare de căință continuă și a plânge și a te ruga ca Dumnezeu să te ierte pentru păcatele făcute de către celălalt, este o etapă superioară în care omul conștientizează prezența lui Hristos în interiorul său. În al patrulea rând, omul să fie gata să-și piardă chiar și sufletul său pentru ca celălalt să se mântuiască. Această ultimă etapă este poate înălțimea cea mai mare și adâncimea cea mai cuprinzătoare care arată prezența lui Hristos în Ierusalimul sufletului omului”.

Conform tradiţiei, atât veşmintele Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, cât şi ale preoţilor şi diaconilor, alături de acoperămintele sfintei mese din altar, au fost de culoare verde, în amintirea ramurilor celor care L-au întâmpinat pe Mântuitorul Hristos în Ierusalimul de altădată, dar şi ca simbol al culorii vieţii şi al lemnului Sfintei Cruci.

Comentarii Facebook


Știri recente