Iubirea mai tare decât moartea. Înțelesul și folosul pomenirii morților

Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a publicat o lucrare semnată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, intitulată Iubirea mai tare decât moartea. Ințelesul și folosul pomenirii morților. Lucrarea, însumând 64 de pagini, face mai accesibile semnificația și folosul rugăciunilor și slujbelor de pomenire a celor decedați.

După cum ne informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Bucureștilor, volumul cuprinde o serie de reflecții teologice (o cuvântare pastorală și un studiu biblico-patristic) ale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, precum și un extras din Învățătura de credință creștină ortodoxă, text care a fost diortosit recent de Întâistătătorul Bisericii noastre.

Momentul apariției broșurii nu este ales întâmplător, în timpul Triodului, respectiv al Postului Sfintelor Paști, într-o perioadă ce abundă în zile dedicate pomenirii celor adormiți, începând cu Moșii de iarnă, sâmbătă așezată chiar înainte de începutul Postului Mare, și terminând cu Sâmbăta lui Lazăr, în ajunul Floriilor.

Cultul morților, mai precis cinstirea cu evlavie și respect a celor adormiți în Domnul nostru Iisus Hristos, adică în nădejdea învierii și a vieții veșnice, face parte din manifestarea credinței creștin-ortodoxe și exprimă dragostea și respectul pentru cei care au murit cu trupul, dar sunt vii cu sufletul, potrivit cuvintelor Mântuitorului: „Eu sunt învierea și viața; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Și oricine trăiește și crede în Mine nu va muri în veac” (Ioan 11, 25-26).

Considerăm că această broșură, un proiect editorial din Colecția Bunul Păstor – colecție pastorală și de popularizare a învățăturii creștin-ortodoxe, va contribui la cinstirea memoriei celor adormiți în Domnul și la întărirea credinței noastre în iubirea lui Hristos – Biruitorul morții și Dătătorul vieții veșnice.

Comentarii Facebook


Știri recente