„Iubirea lui Dumnezeu și iubirea aproapelui sunt două porunci distincte dar inseparabile”, a spus duminică Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul la Sfânta Liturghie, oficiată în Parohia „Sfinții Voievozi” din orașul Urlați.
Episcopul vicar patriarhal a explicat textul evanghelic referitor la Pilda samarineanului milostiv, și a subliniat faptul că „păzirea poruncii de a-L iubi pe Dumnezeu se verifică prin păzirea în concret a poruncii iubirii aproapelui”.
Dumnezeu nu ține cont de etnie
Vorbind despre textul evanghelic, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a afirmat faptul că, asemenea lui Dumnezeu, samarineanul milostiv nu ține cont de etnie, de bariere rasiale, politice sau religioase.
„Noi, creștinii, suntem chemați să-L imităm pe Bunul Samaritean, pe Hristos, în dăruirea de sine spre binele oamenilor”.
„Sfinții Părinți și tradiția creștină au văzut în pilda samarineanului milostiv icoana Mântuitorului Hristos. De aceea, și în reprezentarea iconografică a Bunului Samarinean acesta este zugrăvit cu chipul lui Hristos-Domnul, Iubitorul de oameni”.
Să ne identificăm cu samarineanul
Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a evidențiat faptul că nu suntem chemați doar să așteptăm mila altora, ajutorul bunului samaritean, ci să ne arătăm bunătatea și iubirea față de Dumnezeu și de aproapele prin fapte.
„În ipostaza celui căzut între tâlhari putem fi și noi uneori. Căzuți, abandonați, răniți de răutățile altora, sau de păcatele noastre, așteptând pe Bunul samarinean să lege, să vindece rănile noastre. Însă, cheia Evangheliei de azi este că Dumnezeu ne cheamă să ne identificăm cu samarineanul milostiv, nu cu cel căzut între tâlhari”.
„Evanghelia de astăzi ne cheamă la milostenie și fapte bune, arătându-ne că tot omul aflat în nevoi este socotit de Dumnezeu drept aproapele nostru”, a subliniat ierarhul.
„Să luăm aminte la oamenii din jurul nostru, care au nevoie de noi, de ajutorul nostru, pentru că aceștia sunt trimişi de Dumnezeu aproape de noi. Cei cu adevărat nevoiași sunt de obicei retrași, rușinoși, îi doare și suferă pentru că au ajuns în situația în care nu se pot descurca singuri”.
„Să luam aminte la vecinii noştri, la bătrâni, la oamenii cu mulţi copii, pe care îi putem descoperi foarte aproape de noi. De obicei sunt lângă noi cei care au nevoie de ajutorul nostru. Se îngrijește Dumnezeu să-i trimită lângă noi pentru a-i ajuta. Ei sunt aproapele nostru!”, a adăugat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.
Foto credit: Mircea Popa / Ziarul Lumina