Iubirea faţă de Hristos, medicamentul prin care Sf. Pantelimon a reușit să devină vindecător – Arhiepiscopul Casian

Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos a spus la hramul Mănăstirii „Lacu-Sărat” din Brăila că iubirea faţă de Hristos a fost „medicamentul prin care Sfântul Pantelimon a reușit să devină vindecător”.

Din această iubire „s-a născut iubirea față de aproapele, iubire ce ne conduce la unitate în credință și la solidaritatea dintre noi”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

În omilia rostită, ierarhul a mai punctat că „Sfântul Pantelimon este ocrotitorul Mănăstirii din Stațiunea Lacu-Sărat, dar este și Tămăduitor al bolnavilor care vin în această stațiune recunoscută drept o «Vitezdă» pentru sănătatea trupească”.

„Aceste două ipostaze, de sănătate sufletească și trupească, arată încă o dată rolul Bisericii de a fi un spital obștesc al sufletelor și al trupurilor noastre și, totodată, un loc al iubiri lui Dumnezeu față de toți oamenii”, a explicat Înaltpreasfinţia Sa.

Părintele Arhiepiscop a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Episcopul Visarion al Tulcii.

Hramul binecunoscutei mănăstiri brăilene a reunit numeroși pelerini veniţi în mod special la sărbătorirea Sfântului Pantelimon, credincioşi aflaţi la tratament în staţiunea Lacu-Sărat, oficialităţi locale şi judeţene, cadre medicale din Brăila şi de la baza de tratament a staţiunii Lacu-Sărat,precum şi monahi şi monahii din mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

La final a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii trecuţi la cele veşnice.

Mănăstirea Lacu-Sărat este cea mai nouă mănăstire din judeţul Brăila şi şi-a început activitatea în 27 iulie 1996, când Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie a bisericii.

În 27 iulie 1999 s-a sfinţit biserica mănăstirii, cu hramul Sfântul Mucenic şi Doctor fără de arginţi Pantelimon, ocrotitorul şi vindecătorul bolnavilor, şi s-a inaugurat şi corpul de chilii al mănăstirii.

Biserica mănăstirii este realizată din lemn, în stil maramureşean, cu o turlă-clopotniţă, care se ridică până la înălţimea de 24 metri. La interior, biserica este decorată cu icoane pictate. În custodia mănăstirii se află nouă icoane datând din secolul al XIX-lea.

Foto Credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente