ITO Vaslui: Ce înseamnă a fi român din perspectiva irlandezului Peter Hurley

Irlandezul Peter Hurley, stabilit în țara noastră de un sfert de secol, a conferențiat sâmbătă la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi (ITO) Vaslui, unde le-a vorbit tinerilor despre ce înseamnă a fi român din perspectiva sa.

Evenimentul a fost deschis de Preasfinţitul Părinte Ignatie care i-a îndemnat pe participanţi să aibă încredere totală în Dumnezeu.

„Omul, oricât ar fi de minunat, oricât ar fi de extraordinar, niciodată nu ne poate dărui bucuria pe care ne-o dă Dumnezeu”, a spus Preasfinţia Sa.

În cadrul conferinței intitulate „Tradiție și modernitate, istorie și prezent pentru tânărul contemporan. Satul românesc”, Peter Hurley a prezentat rețeta din „cinci cuvinte” care îi face pe români „diferiţi, unici şi preţioşi”.

Prmul cuvânt din această reţetă este „limba română” şi a subliniat că „în Irlanda 0.3% din populație mai vorbește irlandeză”, deoarece acum 150 de ani şi-au „aruncat la gunoi” limba lor străveche.

„Nimeni nu poate să îți fure identitatea, dar tu singur poți să o arunci la coșul de gunoi”, a spus Peter Hurley.

Al doilea cuvânt la care a făcut referire irlandezul este „credința” românilor în Dumnezeu care este una „foarte puternică”.

„Sunteți singurul popor ortodox latin din lume. Asta vă pune într-o poziție de balama între tot ce este în Est și tot ce este în Vest”.

În reţeta identificată, el a amintit şi de „pământul” românesc. „Pământ cum găsești în România nu există în Europa. Din acest pământ atât de fertil și de roditor a izvorât o cultură tradițională, autentică bineînțeles”.

Locul patru este ocupat de „cultura tradiţională” care încă se găsește „în această parte a Europei”.

A cincea trăsătură definitorie pentru români, „probabil și cea mai dureroasă”, este, potrivit lui Peter Hurley, „jertfa”. „Această jertfă este continuă, aparent interminabilă”.

El a adăugat că vede România ca pe un spaţiu extraordinar.

„Cel mai tare lucru pe care l-am găsit de când am venit în România este chiar România în sine și, de departe, este şi cel mai neînțeles lucru”, a spus irlandezul.

La finalul conferinţei, Episcopul Ignatie i-a oferit domnului Peter Hurley Diploma de excelenţă a Episcopiei Huşilor şi Crucea eparhială pentru mireni, informează Episcopia Huşilor.

Mini biografie

Legătura lui Peter Hurley cu România începe în anul 1994 când s-a mutat în Bucureşti pentru a fonda o firmă de marketing. În 2003 a ajuns în Maramureş şi a fost cucerit de frumuseţea satului românesc şi a tradiţiilor regăsite în viaţa rurală din ţara noastră.

În 2012 a mers pe jos de la Cimitirul Vesel din Săpânța până la Muzeul Țăranului Român din București, vreo 650 de kilometri în total. În urma acestei experienţe a scris o carte.

Din 2010 se ocupă de Festivalul „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, la care invită compozitori, muzicieni sau meșteri populari.

Foto credit: Episcopia Huşilor

Comentarii Facebook


Știri recente