Itinerariu fotografic cu Boboteaza în lume: Bucuria ortodocșilor de Arătarea Domnului

Sărbătoarea Botezului Domnului a fost celebrată pe 6 ianuarie în toate Bisericile Ortodoxe din lume care respectă calendarul iulian revizuit.

Vă invităm să descoperiți bucuria care a însoțit sărbătoarea Epifaniei pe mapamond printr-un scurt itinerariu fotografic.

Constantinopol

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a slujit de Bobotează în Biserica „Sfântul Gheorghe” din Fanar unde a oficiat și slujba Aghesmei Mari.

Patriarhul Bartolomeu de Bobotează la Fanar. Foto credit: Patriarhia Ecumenică

Apoi, Patriarhul Ecumenic a binecuvântat „firea apelor” în Golful Cornul de Aur.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu pregătindu-se pentru aruncarea Crucii. Foto credit: Patriarhia Ecumenică

În pofida condițiilor meteo nefavorabile, peste 20 de tineri din Constantinopol și Grecia au înotat pentru recuperarea crucii aruncate în apă. La final, atât câștigătorul cât și ceilalți înotători au primit daruri din partea Patriarhului Ecumenic.


Damasc

Preafericitul Părinte Ioan al Antiohiei a slujit de Bobotează în Damasc. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat Slujba Aghesmei Mari.

Împreună cu Patriarhul Ioan a slujit Episcopul vicar patriarhal Efrem Maalouli.

Patriarhul Ioan în Biserica Sfânta Cruce din Damasc. Foto credit Facebook/Patriarhia Antiohiei.
La slujbă au participat sute de credincioşi. Foto credit: Facebook/Patriarhia Antiohiei.

Bucureşti

De sărbătoarea „Botezul Domnului”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București împreună cu Episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieșteanul și Ieronim Sinaitul.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul la slujba de sfințire a apelor. Foto credit. Basilica.ro

Preafericirea Sa a evidențiat în omilia rostită la sfințirea cea mare a apei că „trei sunt lucrările deosebite ale acestei ape sfințite de Botezul Domnului. Agheasma Mare este sfințitoare, vindecătoare și eliberatoare de patimi egoiste și de duhuri rele”.

Botezul Domnului în București. Foto credit: Basilica.ro

Sofia

În Sofia, Patriarhul Neofit al Bulgariei a sfințit de sărbătoarea Epifaniei steagurile de luptă ale armatei. Ceremonialul religios a avut loc în fața Catedralei patriarhale „Sfântul Alexandru Nevski”.

Preafericirea Sa a oficiat slujba Aghesmei Mari pentru a binecuvânta drapelul. Foto credit: Patriarhia Bulgariei/ Angel Karadakov

La slujba de sfințire au participat Președintele Bulgariei, Rumen Radev, Ministrul Apărării Naționale, Krasimir Karakachanov, Primarul Sofiei, Yordanka Fandakova, politicieni, ambasadori și numeroși credincioși.

Patriarhul Bulgariei împreună cu președintele țării de Bobotează. Foto credit: Patriarhia Bulgariei/ Angel Karadakov

Paphos

După Sfânta Liturghie oficiată de Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului în Paphos a urmat o procesiune până în portul orașului unde ierarhul a oficiat slujba Aghesmei Mari.

Ceremonialul de sfinţire a apei în Biserica Ortodoxă a Ciprului. Foto credit: Biserica Ortodoxă a Ciprului

Manifestarea s-a bucurat de prezența președintelui Republicii Cipru, Nikos Anastasiadis și a altor oficialități religioase și militare.

După slujba de sfințire a apei, câțiva tineri s-au aventurat să recupereze crucea aruncată în Marea Mediterană. Foto credit: Biserica Ortodoxă a Ciprului

Atena

La Atena, Preafericitul Părinte Ieronim a oficiat luni Sfânta Liturghie împreună cu Mitropolitul Serafim de Pireu în Catedrala „Sfânta Treime”.

Cei doi arhierei la slujba de sfințire a apei. Foto credit: Arhiepiscopia Atenei/ Christos Bonis

Președintele Republicii Elene, Prokopis Pavlopoulos, a participat la sfințirea apelor și a eliberat un porumbel alb, simbol al Duhului Sfânt.

Tradiția este respectată în majoritatea țărilor ortodoxe. Foto credit: Biserica Ortodoxă a Greciei/Christos Bonis

Tarpon Springs – Florida

Înaltpreasfințitul Părinte Elpidofor, Arhiepiscopul ortodox grec al Americii, a oficiat slujba Aghesmei Mari pentru prima dată de când a fost întronizat în această demnitate. Ceremonia a avut loc în Tarpon Springs, Florida.

Ceremonialul de aruncare a crucii. Foto credit: GOA/Dimitrios Panagos

Alături de cele câteva mii de credincioși, la slujbă a participat Prim-ministrul Greciei, aflat în America pentru o întâlnire cu Președintele Donald Trump.

Premierul Greciei alături de Arhiepiscopul Elpidofor. Foto credit: GOA/Dimitrios Panagos

Londra

Arhiepiscopul grec Nikitas al Marii Britanii, însoțit de numeroși credincioși, a mers în procesiune pentru a binecuvânta apele la râul Tamisa.

Procesiunea spre râul Tamisa. Foto credit: thyateira.org.uk
Arhiepiscopul Nikita atuncând crucea în Tamisa. Foto credit: thyateira.org.uk

Marsilia

Pentru sărbătoarea Bobotezei, Mitropolitul Emanuel al Franței a călătorit la Marsilia pentru a celebra Epifania alături de credincioșii ortodocși greci din oraș.

La manifestare au participat autorități locale și reprezentați politici din Grecia și Cipru.

Mitropolitul Emanuel binecuvintează apele din portul orașului. Foto credit: Orthodoxtimes.com

Brazzaville

După Sfânta Liturghie oficiată de Mitropolitul Pantelimon în catedrala din Brazzaville, pentru al șaptelea an în istoria comunității ortodoxe din centrul Africii, credincioșii au participat la aruncarea crucii în al doilea fluviu ca mărime din lume, Congo.

Procesiunea a precedat slujba Aghesmei Mari: Foto credit: Orhodoxtimes

Înaltpreasfinția Sa a transmis credincioșilor binecuvântarea Patriarhului Teodor al II-lea al Alexandriei și al întregii Africi și a mulțumit autorităților pentru sprijinul oferit Bisericii locale din Brazzaville.

Slujba Aghesmei Mari. Foto credit: Orhodoxtimes

Cairo

Mitropolitul Nicodim de Memfis a oficiat slujba de Sfințire Mare a apei în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Cairo.

După slujbă, Înaltpreasfinția Sa a participat la ritualul tăierii vasilopitei și al aruncării crucii în Nil.

Vasilopita este o pâine sau o prăjitură de Anul Nou în Grecia și în multe alte zone din estul Europei.

Mitropolitul Nicodim, binecuvântând mulțimile de credincioși. Foto credit: Orthodoxtimes

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente