Italia | Festivalul Portului Popular de la Ragusa, un mod de conservare a tradiţiilor româneşti

Protopopiatul Ortodox Misionar Sicilia din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a organizat duminică, 8 octombrie 2017, Festivalul Portului Popular – 2017. Evenimentul a fost găzduit şi coordonat de Parohia Ortodoxă Română Sfânta Melania Romana – Ragusa şi s-a bucurat de prezenţa a peste o sută de credincioşi din Sicilia-Italia.

Oamenii s-au adunat Piazza Liberta din Ragusa îmbrăcaţi în costume populare. De aici a avut loc parada portului popular până în Piaţa San Giovanni din Ragusa. Fiecare parohie a prezentat un moment artistic, dar şi portul popular românesc din diferite zone ale ţării.

Publicul a admirat demonstraţia românilor din Sicilia şi dansat alături de aceştia. Cu acest prilej, participanţii au gustat din bucatele tradiţionale româneşti pregătite special pentru această manifestare, a transmis Constantin Ciofu, Redactor Ziarul Lumina – Ediţia de Moldova.

Prin grija şi implicarea familiei părintelui protopop Nicolae Chilcos, în demisolul Catedralei San Giovani Battista a avut loc o expoziţie de obiecte tradiţionale româneşti şi o expoziţie de fotografie cu tema Costumul tradiţional la români.

Evenimentele de genul acesta îi ajută pe români să-şi conserve tradiţiile, a spus Pr. Protopop Nicolae Chilcos, Protopop al Protopopiatului Sicilia. Pentru oamenii de aici, astfel de evenimente sunt importante. Mergând dintr-o parohie în alta, românii se cunosc mai bine sau chiar se reîntâlnesc după ani îndelungaţi. Astfel de evenimente sunt mai mult decât binevenite, întrucât le bucură inimile şi îi ajută să nu-şi uite rădăcinile.

Foto credit: Constantin Ciofu

Comentarii Facebook


Știri recente