Italia | Conferinţă dedicată scrierilor patristice, la Cirié

Mai sunt de folos scrierile patristice pentru creștinii de astăzi? a fost tema conferinței la care au participat duminică, 29 octombrie 2017, credincioșii Parohiei Sfântul Apostol și Evanghelist Matei din Cirié. Prelegerea a fost susținută de Pr. Dr. Dragoș Bahrim, Directorul Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Vasile cel Mare din Iași.

Părintele a oficiat de dimineaţă Sfânta Liturghie în timpul căreia a rostit un cuvânt în care a vorbit despre credința și faptele bune care atrag harul Lui Dumnezeu. Un astfel de exemplu este și femeia din Evanghelia Duminicii a 24-a după Rusalii care a fost vindecată datorită credinței sale puternice în Mântuitorul Hristos.

Însă pe lângă credință omul trebuie să fie atent și la fapte, pentru că acestea arată profunzimea credinței. Astfel, Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că harul lui Dumnezeu se dă omului după măsura credinței salea spus Părintele Dragoş Bahrim.

În cea de-a doua parte a zilei, membrii comunităţii din Cirié s-au reunit în biserică pentru a participa la conferinţa Părintelui legată de actualitatea scrierilor patristice, notează site-ul oficial al Episcopiei Italiei.

Directorul Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Vasile cel Mare din Iași și-a început alocuțiunea explicând învățăturile Sfinților Părinți în ceea ce privește antropologia creștină.

Pentru a arăta cât de actuale sunt scrierile Părinților Bisericii am pornit de la învățătura acestora în ceea ce-l privește pe om. În lumea în care trăim omul nu mai este văzut ca făptura Lui Dumnezeu, coroana creației, și aceste idei implică multe schimbări în această perspectivă.

De aceea, pornind de la operele câtorva sfinți asupra cărora de-a lungul timpului m-am aplecat, sau pe care i-am aprofundat în ultimul timp, cum ar fi de exemplu: Sfântul Maxim Mărturisitorul, Sfântul Anastasie Sinaitul sau Sfântul Macarie Egipteanul, am explicat cum îl văd Părinții Bisericii pe om, ca cel care are șansa de a deveni Dumnezeu prin har.

Apoi, prin exemple concrete, am arătat că aprofundarea scrierilor patristice, ne aduce răspunsuri la frământările și problemele care apar, ba mai mult ele ne sunt repere și exemple de urmat în viața de zi cu zi, a spus Pr. Dragoș Bahrim.

După susținerea prezentării a urmat o serie de întrebări referitoare la tema conferinței.

Foto Credit: episcopia-italiei.it

Comentarii Facebook


Știri recente