Italia: Alexandru Ioan Cuza omagiat de români la reședința unde a locuit în exil

Românii din regiunea italiană Toscana au adus marți un omagiu domnitorului Alexandru Ioan Cuza la monumentul ridicat în apropierea reședinței în care acesta și-a petrecut ultimii ani din viață.

Preotul Ioan Trandafir Bobîrnea, protoiereul Protopopiatului Toscana 1, a oficiat o rugăciune de comemorare a Alexandru Ioan Cuza la monumentul de lângă fosta reședință a domnitorului.

La eveniment au participat Consulul Onorific al României pentru Toscana, Excelența Sa Paolo Fagiolini, Melania Cotoi, președinta Asociației Culturale AlterNativa, diverși membri ai comunității românești din Firenze și cetățeni italieni.

După rugăciunea de pomenire au fost depuse coroane de flori în cinstea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Protopopiatul Ortodox Român Toscana a amplasat în 2019 un monument lângă reședința unde a locuit domnitorul până la moarte sa, în 1873.

Pe placa de bronz este inscripționat textul „în această casă a trăit din 1870 ultimii ani de viață Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul Unirii Moldovei și Țării Românești, Părintele României moderne, mare prieten al cauzei naționale italiene”.

Foto credit: Episcopia Italiei

Comentarii Facebook


Știri recente

În imagini: Dies Academicus 2022-2023

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a avut loc evenimentul „Dies Academicus”, luni, 30 ianuarie. În prima parte a programului Pr. Prof. univ. emerit dr. Ștefan Buchiu a susținut prelegerea „Actualitatea contribuției teologice a…