Istoricul Mircea Gheorghe Abrudan le-a vorbit clericilor din Arhiepiscopia Clujului despre Centenarul Patriarhiei Române

Istoricul Mircea Gheorghe Abrudan a vorbit despre Centenarul Patriarhiei Române la conferințele clericale de primăvară din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Întâlnirile s-au desfășurat între 29 aprilie și 20 mai în cele nouă protopopiate ale eparhiei, ultima având loc marți la Protoieria Năsăud.

„Ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de patriarhie și a mitropolitului primat la demnitatea de patriarh, prin decizia Sfântului Sinod din 4 februarie 1925 și prin Legea organică nr. 669/1925, adoptată de Parlamentul României la 12 și 17 februarie 1925, a încununat eforturile de unificare ierarhică, canonică, administrativă și juridică ale Bisericii Ortodoxe din România Mare”, a subliniat Mircea Gheorghe Abrudan.

Contribuții la Patriarhatul Românesc

La evenimentele desfășurate în urmă cu 100 de ani au contribuit episcopii, clericii învățați, istoricii, canoniștii și oamenii politici din toate regiunile istorice unite în 1918 cu Regatul României.

„Între aceștia, ardelenii și bănățenii au jucat un rol central, deoarece din mijlocul lor a fost ales cel dintâi mitropolit primat și, ulterior, patriarh al României; dintre ei s-a lansat, în primăvara anului 1919, ideea înființării Patriarhiei Române; din rândurile lor a provenit ministrul cultelor care a gestionat această chestiune în numele guvernului român”.

„Dintre aceiași transilvăneni s-au afirmat vocile cele mai sonore, care au argumentat din punct de vedere eclesial, istoric și național cauza patriarhatului românesc”, a adăugat istoricul.

„Proiectul a fost asumat cu entuziasm de întreaga elită eclesială, culturală, academică și politică românească, dincolo de orice fel de interese personale, de grup, de partid și chiar de partizanat confesional sau etnic, ceea ce denotă o solidarizare rar întâlnită în epoca interbelică și dovedește, peste vremi, importanța națională, rolul și valoarea de simbol ale Bisericii Ortodoxe în societatea românească din România întregită după Primul Război Mondial”.

La conferințele de primăvară, tema întâlnirilor a fost legată de „Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române”, iar la conferințele de toamnă va fi abordat al doilea subiect din tematica propusă de Patriarhia Română pentru anul 2025: „Anul comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”.

Mircea Gheorghe Abrudan este cercetător științific la Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca.

Sursă foto: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului


Știri recente