Istoricul Jean-Paul Bled de la Universitatea Sorbona va conferenția vineri la Academia Română

Reputatul istoric Jean-Paul Bled, profesor la Universitatea Sorbona din Paris, catedra de Istorie a Germaniei contemporane și a lumii germanice, va conferenția vineri la Academia Română.

Conferința „Sfârșitul Imperiului Austro-Ungar” / „La fin de l’Autriche-Hongrie” va avea loc de la ora 10:00 în Aula Academiei Române și va fi deschisă cu un cuvânt de salut adresat de academician Victor Voicu, Vicepreședinte al Academiei Române.

Conferința va fi susținută în limba franceză. Profesorul Jean-Paul Bled va discuta contextul și mai ales cauzele prăbușirii Imperiului Austro-Ungar și ale dispariției sale de pe harta Europei, la sfârșitul primului Război Mondial.

Potrivit comunicatului transmis de Academia Română, cu prilejul susținerii conferinței, profesorul Jean-Paul Bled va primi medalia aniversară „General Henri Mathias Berthelot”. Distincția este realizată de Academia Română, ca omagiu adus generalului francez, în cadrul ciclului de evenimente consacrate Centenarului Marii Uniri.

Jean-Paul Bled

Profesor emerit la Universitatea Sorbona IV, Jean-Paul Bled este autor a zeci de lucrări științifice și monografii și a coordonat publicațiile „Revue d’Allemagne et des Pays de langue allemande“ și „Revue d’Europe Centrale“. Actualmente conduce activitatea revistei „Études danubiennes“. Este director al colecției „Combat pour la liberté de l’esprit“ la Editura François-Xavier de Guibert.

Un apropiat al presei, profesorul Bled a condus, în perioada 2004-2011, rubrica „Libre journal“ la Radio Courtoisie. A fost consilier pe probleme de istorie al seriei  „Apocalypse Hitler“ difuzată de France 2 în 2011. Din 2012 este membru în consiliul științific al revistei „Figaro histoire“.

Membru al biroului internațional al Uniunii Paneuropene Internaționale. Activist fervent pentru pace, s-a opus războiului din Serbia și a semnat, în 1999, petiția „Europenii vor pace“, inițiată de grupul „Nu războiului“.

A fost distins cu Legiunea de Onoare în grad de Cavaler (2015), Ordinul „Palmes Académiques“ în grad de Comandor, Ordinului austriac „Litteris et Artibus“ în grad de Cavaler. Laureat al unor prestigioase premii, între care: Premiul Fundației Pierre-Lafue, Grand Prix Gobert, Premiul Edmond Michelet, Premiul Historia de la Biographie.

În 2017 a primit titlul Doctor honoris causa al Universității „Babeș Bolyai“ din Cluj Napoca.

Foto credit: public domain

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente