Istoria la trecut şi prezent: Episcopul Nicodim a sfinţit monumentul dedicat eroilor din satul Jirov

În Anul Centenar al Marii Uniri de la 1918, Episcopul Nicodim al Severinului şi Strehaiei a sfinţit monument ridicat în curtea bisericii din Jirov şi dedicat eroilor din Primul Război Mondial.

Monumentul este realizat din marmură şi are la bază o carte deschisă din spatele căreia se înalţă un obelisc terminat cu o cruce, informează Eparhia Severinului şi Strehaiei.

Pe paginile cărţii sunt încrustate numele celor peste 50 de eroi din localitatea Jirov care şi-au dat viaţa pe câmpurile de luptă, în Primul Război Mondial.

Pe spatele monumentului se găseşte o altă inscripţie care aduce aminte de toţi eroii din „Jirovu, plai de statornicie românească binecuvântată de Sfântul Nicodim de la Tismana, ce a fost prin fii săi, mereu prezent în tumultoasa istorie a neamului”.

„De la strămoşul Bîrta Petru şi până la credinciosul apropiat al lui Mihai Viteazul, marele paharnic Lupu Mehedinţeanul din Jirov, de la pandurii lui Tudor Vladimirescu şi până la regimentele, batalioanele şi diviziile de dorobanţi şi calăraşi, fiii Jirovului cu preţul vieţii au apărat pamântul sfânt al patriei”.

În timpul aceleiaşi slujbe, Părintele Episcop a sfințit și o cruce care va fi așezată pe biserica satului Jirov.

La finalul slujbei, au fost depuse coroane de flori, după care elevii şcolii Jirov au suținut un moment artistic pentru a aminti celor prezenți memoria ostașilor români căzuţi pe câmpurile de luptă pentru apărarea și reîntregirea țării între anii 1916-1918.

Foto Credit: Episcopia Severinului şi Strehaiei

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente