Istoria în sala de judecată

Vineri, 27 iunie 2014, la Judecătoria Caransebeș a avut loc o manifestare cultural-comemorativă prilejuită de apropierea Zilei Justiției în România. La organizarea evenimentului pe lângă Judecătoria locală, au participat Episcopia Caransebeșului și Serviciul Județean Caraș-Severin din cadrul Arhivelor Naționale Române.

După cum ne-a transmis Darius Herea, în deschidere a vorbit Adina Pușcaș, președinta Judecătoriei Caransebeș care a evocat aspecte din trecutul justiției românești și a mulțumit organizatorilor și celor prezenți. A urmat o disertație despre istoria judecătoriei din Caransebeș susținută de prof. Constantin Brătescu, un cunoscut istoric al orașului. Din partea Centrului Eparhial, ca reprezentant al Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a participat părintele Daniel Alic, consilier cultural al eparhiei, care în discursul său a subliniat legătura dintre instituția justiției din Caransebeș și episcopia locului.

„În devenirea celor două instituții istorice ale Caransebeșului se pot distinge patru perioade. Prima este cea dinainte de anul 1918, când relația dintre Biserică și Judecătorie era guvernată de legile maghiare, o perioadă tristă pentru activitatea culturală și națională promovată de Episcopia Banatului. A doua etapă este cea interbelică, în care Justiția și Biserica au colaborat spre folosul societății românești. A treia perioadă este cea comunistă, în care dreptatea lui Dumnezeu a fost pusă sub obroc iar cea de-a patra etapă este cea inaugurată de Revoluția din 1989, vreme când Eparhia noastră și Judecătoria Caransebeșului sunt împreună pentru consolidarea principiilor morale ale comunităților”, a arătat în cuvântul său părintele consilier Daniel Alic.

În finalul manifestării, Ovidiu Roșu, directorul Serviciului Județean Caraș-Severin al Arhivelor Naționale ale României, a prezentat expoziția „Justiție și Societate la răscrucea sec. XIX-XX” pregătită pentru acest eveniment, în care au fost evidențiate documente cu referire la activitatea justiției din Caransebeș în cea de-a doua jumătate a sec. al XIX-lea și începutul secolului următor.

Comentarii Facebook


Știri recente