Irlanda | Peste 100 de tineri au participat la Congresul NEPSIS  

Nepsis Irlanda (7)

Pentru trei zile, capitala Irlandei a devenit locul de întâlnire al tinerilor ortodocşi din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale. Cu binecuvântarea IPS Mitropolit Iosif, 125 tineri din Italia, Spania, Franţa, Marea Britanie, Belgia, Germania, Elveţia, Luxemburg şi România au participat, în perioada 28-30 aprilie 2017, la Congresul NEPSIS.

Pe parcursul evenimentului, alături de tineri au fost prezenţi:

  • Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei,
  • Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei,
  • Preasfinţitul Părinte Marc Nemţeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale;
  • PS Ignatie Mureşanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei.

În prima zi a întâlnirii au fost organizate excursii în Dublin şi împrejurimi.

Particularităţile şi specificul locului au putut fi descoperite în ambianţa muzeului de arheologie al Irlandei, la renumita universitate Trinity College, pe cheile pavate cu piatră  ale râului Liffey ce desparte capitala în două, dar şi în itinerariul făcut la complexul monastic Glendalough fondat de Sfântul Kevin (498-618), pe valea glacială a munţilor Wicklow, a transmis Pr. Cristian Nistor, Coordonator Nepsis Irlanda.

Deschiderea oficială a congresului a avut loc în seara zilei de vineri, 28 aprilie, în biserica Înălţarea Sfintei Cruci din Dublin.

Prima zi a întrunirii, sâmbătă 29 aprilie, a debutat prin conferinţa principală Icoana versus fantasma dorinţei în lumea contemporană, susţinută de cunoscutul cercetător în domeniul biofizicii Virgiliu Gheorghe.

Tema conferinţei a generat o multitudine de întrebări din partea tinerilor şi i-a antrenat contributiv la discuţiile atelierelor tematice desfăşurate în continuarea zilei.

Cele şapte teme dezbătute au fost moderate de preoţii coordonatori Nepsis, nelipsiţi de la astfel de activităţi, şi au întâmpinat majoritatea preocupărilor specifice ethosului tineresc: Ascultarea tânărului – icoană a ascultării Fiului de Tatăl versus neascultarea, Extremismul versus dreapta socotinţă, Iubire-Libertate-Facebook, Jertfa: ni se cere şi nouă astăzi?, Există un conflict între generaţii? De ce da? De ce nu?, Locul tânărului în gândirea contemporană şi Sfinţii de ieri şi de azi izvor nesecat de inspiraţie, a precizat Pr. Cristian Nistor.

Ziua s-a încheiat printr-un program artistic.

În ultima zi a congresului, Ierarhii prezenţi au oficiat Sfânta Liturghie în biserica Înălţarea Sfintei Cruci (Christ Church, Leeson Park).

În compania tinerilor au venit şi oficialităţile române din Dublin prin prezenţa Excelenţei Sale, Doamna Ambasador Manuela Breazu, care a adresat un scurt cuvânt de salut şi de mulţumire cu această ocazie.


Asociaţia tinerilor ortodocşi NEPSIS a fost înființată în 1999, la iniţiativa Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif. Mai târziu, au mai fost înființate și alte asociații sau grupări, în diferite țări, orașe sau parohii. Scopul lor este acela de a crea o legătură între tinerii din țară și cei din străinătate pentru a reuși împreună să facă față provocărilor pe care le aduce, pe de o parte, viața într-o țară străină, iar pe de altă parte, societatea actuală.

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente