IPS Varsanufie la Simpozionul Național din Râmnic: „Muzica psaltică este expresie a rugăciunii Bisericii”

Arhiepiscopia Râmnicului a organizat luni Simpozionul Național intitulat „Cultura muzicală de tradiție bizantină din zona Râmnicului”. Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a pus accent în predică pe faptul că „muzica psaltică reprezintă mărturia profunzimilor duhovnicești a slujitorilor din Oltenia de sub Munte”.

IPS Varsanufie, făcând referire la importanța muzicii psaltice, a menționat că „muzica psaltică este expresie a rugăciunii Bisericii și mărturia profunzimilor duhovnicești a slujitorilor din Oltenia de sub Munte. Aceasta trezeşte în om dorința comuniunii și zugrăvește frumuseţea şi gingăşia trăirilor în Duhul Sfânt, aşa precum David a tâlcuit în sunet de psaltire gândul său”.

Evenimentul cultural – academic se înscrie în seria manifestărilor dedicate „Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești” în Patriarhia Română.

Manifestarea s-a desfășurat la sala „Gherasim Arhiepiscopul”, din cadrul  Așezământului „Sfântul Antim Ivireanul”.

„În acest an consacrat imnografilor și cântăreților bisericești, Simpozionul Național «Cultura muzicală de tradiție bizantină din zona Râmnicului» deschide manifestările spiritual-culturale prilejuite de organizarea Concursului Național de Muzică psaltică pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe din Râmânia, eveniment cultural-academic ajuns la cea de-a IV-a ediție și care adună în cetatea Râmnicului grupuri de tineri mărturisitori ai lui Dumnezeu-Cuvântul întrupat pentru mântuirea noastră și împărtășit spiritual în viața Bisericii”, a spus IPS Varsanufie.

„Sprijinind activitatea de traducere și tipărire a cărților de cult, Arhiepiscopia Râmnicului rămâne în istoria Bisericii și a culturii române drept centrul eclesial de care sunt legate școlile de copiști de la Cozia, Bistrița, Hurezi, Dintr-un Lemn sau Râmnic, care au prilejuit, prin circulația manuscriselor și, ulterior, a cărților tipărite, răspândirea artei bisericești în spațiul românesc și nu numai”, a precizat ierarhul.

În cadrul evenimentului cultural – academic au susținut prelegeri:

  • Prof. Univ. Dr. Habil. Nicolae Gheorghiță – prorector al Universității Naționale de Muzică din București;
  • Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Mazilița – Universitatea din Craiova;
  • Dr. Cătălin Cernătescu – Universitatea Națională de Muzică din București;
  • Conf. Univ. Dr. Eugen-Dan Drăgoi – Universitatea „Dunărea de Jos”;
  • Arhid. Vlad Mironescu –  slujitor la Catedrala Episcopală din Huși;
  • Pr. Prof. Dr. Siluan Dumitru Scurtu – Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea – coordonator și moderator proiect;
  • Pr. Prof. Dr. Ioan Gavrilă – Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente