IPS Varsanufie la Mănăstirea Surpatele cu prilejul cinstirii icoanei Maicii Domnului Smolenskaia

Începând cu anul 2016, IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a rânduit ca cinstirea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Surpatele să aibă loc în prima duminică a lunii iulie.

Cu acest prilej, Chiriarhul Râmnicului a slujit în 2 iulie 2017 la altarul de vară al așezământului monahal împreună cu un sobor de preoți și diaconi, informează site-ul oficial al Eparhiei.

După Sfânta Liturghie ierarhul a participat la procesiunea cu icoana Maicii Domnului Smolenskaia.

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Surpatele, numită Smolenskaia, este de origine rusească și ar fi fost pictată în anii 1690 – 1700.

Prima mărturie despre această icoană datează din 1953, când monahia Antonina Oprea, din obștea monahală a Mănăstirii Surpatele, a fost trimisă în ascultare la Mănăstirea Brâncoveni, din județul Olt. În timp ce făcea curățenie în podul unei clădiri vechi din incinta mănăstirii, monahia a găsit această icoană a Maicii Domnului, fără nici o însemnare suplimentară. Cu mare evlavie, a luat icoana și a așezat-o în chilia sa de la Mănăstirea Surpatele.

Într-o zi însă, monahia a văzut-o pe Născătoarea de Dumnezeu din icoană plângând, iar lacrimile ei erau frumos mirositoare. A fost chemat Preasfinţitul Iosif Gafton al Râmnicului, care, împreună cu o comisie de specialitate, a declarat icoana Născătoarei de Dumnezeu făcătoare de minuni și a fost aşezată în biserica mare a mănăstirii.

Comentarii Facebook


Știri recente