IPS Varsanufie: Cât de mare preț are sufletul nostru înaintea lui Dumnezeu

Evanghelia de astăzi ne arată cât de mare este mila lui Dumnezeu și cât de mare preț are sufletul nostru înaintea Lui, dar și faptul că suntem datori să cinstim duminica, ziua Învierii Mântuitorului Hristos, ziua Pogorârii Duhului Sfânt și a întemeierii Bisericii, a spus duminică la Sfânta Liturghie Arhiepiscopul Râmnicului.

IPS Varsanufie a slujit duminică, 10 decembrie 2017, în Parohia Budești, județul Vâlcea, notează site-ul oficial al Eparhiei.

Înaltpreasfinția Sa a reflectat asupra textului evanghelic duminical ce redă minunea vindecării unei femei gârbove (Lc. 13: 10-17):

Această vindecare, a subliniat Părintele Arhiepiscop, determină o stare de bucurie pentru femeia care era suferindă de optsprezece ani, iar bucuria sa este împărtășită și de membrii comunității. Produce însă întristare și mânie în sufletul slujitorului sinagogii care este îndemnat de cugetul său să ia cuvântul și să mustre indirect pe Mântuitorul Hristos, adresându-se celor care doreau să se vindece, printre care și această femeie gârbovă.

Cel care conducea sinagoga, arată celor prezenți prescripțiile Legii lui Moise referitoare la ziua de odihnă şase zile sunt în care trebuie să se lucreze omul și continuă: deci veniţi în aceste zile şi vă vindecaţi, şi nu în ziua sâmbetei, a explicat ierarhul.

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că Mântuitorul l-a mustrat pe mai-marele sinagogii și, prin el, pe toți fariseii care spuneau că păstrează Legea lui Moise:

Făţarnicilor, fiecare dintre voi nu-şi dezleagă, oare, în ziua sâmbetei, boul sau asinul de la iesle şi nu-l duce să-l adape? Dar această femeie, care este fiica lui Avraam şi pe care a legat-o Satana, iată, de optsprezece ani, nu se cădea oare, să fie dezlegată de legătura ei în ziua sâmbetei?  Le arată acestora că la Dumnezeu sufletul fiecărei persoane este prețuit și de aceea tămăduirea femeii gârbove nu putea încălca în nici un fel ziua de odihnă, a adăugat Chiriarhul Râmnicului.

La final, Înaltpreasfinția Sa i-a binecuvântat pe cei prezenți, îndemnându-i să se folosească de orice prilej pentru a săvârși faptele de milostenie și cele bineplăcute lui Dumnezeu.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…