IPS Teofan: Ultimul cuvânt nu-l are moartea, ci Învierea! Sute de credincioși la resfințirea Bisericii Toma Cozma din Iași

Sute de credincioși au participat duminică la resfințirea Bisericii Toma Cozma din Iași. Reflectând asupra minunii învierii fiului văduvei din Nain, IPS Teofan a explicat de ce pentru creștini ultimul cuvânt nu-l are moartea, ci Învierea.

Sfințirea locașului de cult și Sfânta Liturghie din 8 octombrie 2017 au fost oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un sobor de clerici.

În cuvântul rostit după citirea textului evanghelic duminical, Părintele Mitropolit a explicat că moartea nu este decât o trecere spre învierea Împărăției lui Dumnezeu.

În Evanghelia de astăzi ni s-a relatat despre învierea fiului unei văduve dintr-un oraș din Țara Sfântă, numit Nain. Prin aceasta se arată marele adevăr: că Domnul nostru Iisus Hristos este Domnul Învierii, Domnul Vieții și că ultimul cuvânt nu-l are moartea, ultimul cuvânt nu-l are mormântul, sau întunericul în care suntem așezați fiecare la sorocul vieții noastre; ci ultimul cuvânt îl are Învierea, a spus IPS Teofan.

Domnul Hristos este Domnul Învierii, arătându-ne prin aceasta că destinația vieții noastre nu este mormântul, ci este învierea Împărăției lui Dumnezeu, a adăugat Înaltpreasfinția Sa, potrivit site-ului doxologia.ro.

La final Sfintei Liturghii, preotul paroh Mihai Mărgineanu a primit de la IPS Teofan distincţia „Crucea Patriarhală”, acordată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru efortul depus la consolidarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș de cult. De asemenea, preotul slujitor Iustinian-Ionuţ Răduc a primit „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”, din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Pe parcursul zilei, credincioșii s-au închinat în Sfântul Altar și au adus cinstire moaștelor Sfântului Apostol Toma şi ale Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina.

Biserica Toma Cozma, cu hramurile Sfântul Apostol Toma şi Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina a fost înălţată în anul 1807, pe coasta vestică a dealului „Muntenimii” – mai târziu, „mahalaua Păcurarilor” – Iași cu o frumoasă perspectivă asupra zonei de nord-vest a oraşului.

Foto credit: Lucian Ducan / Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente