(VIDEO) IPS Teofan: Spațiul și timpul în care omul poate să împlinească dimensiunea cosmică a libertăţii este Sfânta Liturghie

sfanta_lturghie_ito

În cuvântul rostit înainte de Sfânta Liturghie oficiată astăzi la Iaşi, IPS Părinte Teofan le-a vorbit miilor de tineri prezenţi la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din întreaga lume despre adevărata libertate şi regăsirea ei în Liturghie. Spațiul și timpul în care omul poate să împlinească această dimensiune cosmică a libertăţii este Sfânta Liturghie, a evidenţiat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Apoi, făcând referire la modul în care noi oamenii percepem libertatea, cei mai mulți dintre noi, a spus Ierarhul, am răspunde că înseamnă să mergem unde dorim, fără nici o îngrădire și nimeni să nu ne oprească să mergem acolo unde tânjește inima noastră.

În continuarea cuvântului, Înaltpreasfinţia Sa a oferit alternativa unei alte libertăţi, adevărata libertate, cea în Hristos. Acest tip de libertate îl găsim în Sfânta Liturghie.

Dacă ți se dă, însă, posibilitatea să mergi și în cer, să fii și pe pământ, să fii deopotrivă cu cei care au fost în istorie, dar și cu cei care vor veni, oare nu vom spune „Vreau să fiu și eu liber și în cer și pe pământ, și cu cei plecați dintre noi și cu cei care sunt acum în viață!”? Spațiul și timpul în care omul poate să împlinească această dimensiune cosmică este Sfânta Liturghie.

Înaltpreasfinţia Sa i-a îndemnat pe tineri să caute libertatea adevărată în Sfânta Liturghie, deoarece în cadrul acestei mari taine omul poate să asiste tainic la aducerea dintru neființă la ființă a universului întreg, poate să simtă tragedia izgonirii lui Adam și a Evei din Rai, cu toate consecințele care decurg din această izgonire.

Tot în timpul Sfintei Liturghii, omul urcă pe Eleon să asiste la Înălțarea Domnului la cer sau în foișorul cel de sus, să participe la coborârea Duhului Sfânt. În Dumnezeiasca Litrughie sunt prezenți apostolii și ucenicii de altădată și de acum, sunt prezenți sfinții îngeri.

Îl rugăm pe Dumnezeu să fie cu noi și astăzi și mâine și-n veci de veci și să ne dăruiască putere să ne adâncim în dimensiunile cele adevărate ale Sfintei și Dumnezeiștii Liturghii și să experimentăm în aceste clipe cât de bun și cât de dulce este Domnul, a încheiat Ierarhul Cuvântul său.

Sfânta Liturghie din cadrul ITO 2017 a fost oficiată astăzi de mai mulţi ierarhi ortodocşi din întreaga lume (detalii aici). Cu acest prilej, Patriarhul Ecumenic a adresat un mesaj participanţilor la această manifestare religioasă ce reuneşte tineri de pe tot globul pământesc (citeşte integral mesajul Sanctităţii Sale aici).

Foto: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente