IPS Teofan: Smerenia poate cuceri inimi şi suflete  

Mănăstirea Văratec din județul Neamț şi-a sărbătorit marți, 16 august 2016, cel de-al doilea hram. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie de sărbătoarea Sfântului  Iosif de la Văratec, notează site-ul doxologia.ro

În cuvântul rostit, Înaltpreasfinţia Sa a îndemnat la smerenie care este cea mai scurtă cale a omului către Dumnezeu .

Cei care trăiesc în Duhul Sfânt în Duhul să și umble, așa încât nu poate exista creștin adevărat fără să fie îmbrăcat în haina smereniei, pentru că smerenia este puterea cea mai mare. Numai ea poate cuceri inimi și suflete, ceea ce nici banul, nici armata şi nici știința nu o pot face. Cum îndemna un părinte al Bisericii, „alergați, fraților, după smerenie, căci cel smerit primește și darurile pentru care nu a luptat. Chiar dacă nu se roagă mult, dar este smerit, primește și răsplata rugăciunii. Chiar dacă nu dă milostenie, dar este smerit, primește nu doar plata smereniei, ci și pe cea a milosteniei și pe celelalte“ , a spus Înaltpreasfinţia Sa.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte a oficiat slujba de parastas pentru ctitorii și viețuitorii trecuți la Domnul. La final, credincioșii prezenți au primit binecuvântarea arhierească.

***

Anul acesta s-au împlinit și 100 de ani de la trecerea la Domnul a credinciosului Moș Gheorghe, considerat de mulți un adevărat sfânt al secolului 20. Osemintele sale se află în osuarul Mănăstirii Văratic care este amplasat sub altarul bisericii.

Sfântul Iosif de la Văratec, canonizat în anul 2008, este întemeietorul mănăstirii și a fost ucenicul Sfântului Paisie de la Neamț. Moaștele Sfântului Iosif se află în biserica mare a Mănăstirii Văratec.

Comentarii Facebook


Știri recente