IPS Teofan: Sfânta Liturghie este și trebuie să rămână centrul întregii vieți academice

Acesta a fost îndemnul adresat de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei cu prilejul începerii anului universitar 2017-2018. Cadrele didactice şi studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iaşi au participat la Sfânta Liturghie oficiată marți de IPS Teofan în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

În cadrul ceremonialului liturgic din 3 octombrie 2017 au fost rostite rugăciuni de binecuvântare a noului an de studiu. Din soborul slujitor au făcut parte preoți și diaconi din personalul academic al Facultății ieșene de Teologie Ortodoxă.

În cuvântul rostit după citirea textului evanghelic, Părintele Mitropolit a evidențiat importanța trăirii creștine în școlile teologice.

Într-o facultate de teologie, în care suntem chemaţi să devenim, după cuvântul Domnului Hristos din Evanghelie, cărturari cu învăţătură despre Împărăţia cerurilor, studentul trebuie să înţeleagă că izvorul întregii teologii este viaţa în Hristos, dobândirea Duhului Sfânt, coborârea iubirii lui Dumnezeu Tatăl peste lume, a explicat Înaltpreasfinția Sa.

Taina Împărăţiei lui Dumnezeu, pregustată încă din această lume, este arătată în mod deplin în Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, fără de care nu se poate concepe, în general, viaţa creştină şi, în mod special, viaţa unui aşezământ teologic. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită în biserica facultăţii de teologie, în bisericile parohiale şi mănăstiri, este şi trebuie să rămână centrul întregii vieţi academice, a subliniat ierarhul.

Conform doxologia.ro, în cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Iulian Cojocariu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Boscoteni din Protopopiatul Hârlău.

La finalul slujbei, Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, a mulțumit ierarhului pentru binecuvântare și a amintit că este al zecelea an universitar care începe cu binecuvântarea IPS Teofan.

Acest nou an universitar marchează, pe de o parte, împlinirea unui deceniu de arhipăstorire în fruntea Bisericii lui Hristos din România a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ctitorul facultăţii noastre, iar pe altă parte, este cel de-al zecelea an ce începe cu binecuvântarea şi sub păstorirea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, căruia îi mulţumim pentru toată rugăciunea, binecuvântarea şi sprijinul pe care ni l-a acordat necontenit, a spus părintele decan.

După participarea la programul liturgic, studenții de anul întâi s-au întâlnit cu Părintele Mitropolit în Sala Iustin Moisescu a Ansamblului mitropolitan. În cadrul întâlnirii, ierarhul a subliniat cele trei coordonate ale statutului de student teolog: viaţa academică, viaţa liturgică şi viaţa duhovnicească.

Foto credit: Tudorel Rusu / Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…