IPS Teofan: Pocăința ca întoarcere la Dumnezeu este cea mai reală contribuție la pacea lumii

Bucuria Învierii „este însoțită anul acesta de îngrijorarea legată de războiul din vecinătatea țării”, scrie Părintele Mitropolit Teofan în Pastorala de Paști. La întrebarea dacă putem stăvili răul, ierarhul răspunde: „Pocăința, ca întoarcere a noastră către Dumnezeu, este cel mai adânc mod de cinstire a Învierii Domnului și cea mai reală contribuție pentru pacea lumii”.

Înaltpreasfințitul Teofan scrie despre implicare și sprijin pentru victimele războiului, pe care le vede ca pe niște acte de mărturisire a credinței creștine, dar și despre schimbarea atitudinii fiecăruia dintre noi, prin „asumarea, prin pocăință, a responsabilității noastre pentru tot ceea ce se întâmplă în acest război și în toate tragediile prin care trece lumea”.

În timp ce Învierea lui Hristos constituie fundamentul credinței noastre, „întunericul din lume, conflictele dintre oameni și popoare și toată descătușarea întunericului sunt cauzate de respingerea Învierii, de neraportarea la Înviere sau de credința formală în Înviere”, explică ierarhul.

„Desigur, conducătorii popoarelor au rolul lor foarte important pentru tot ceea ce se întâmplă în lume, dar și noi, creștinii, avem responsabilitatea noastră și încă una deosebit de mare”, subliniază Înaltpreasfinția Sa.

„Omenirea de astăzi, mai mult ca oricând, are nevoie de oameni cuprinși de duhul pocăinței, de oameni care se împărtășesc de viața lui Dumnezeu prin Tainele Bisericii, de «fii ai Învierii»”, precizează Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. „Starea de pocăință și Tainele Bisericii sunt poarta și calea prin care viața lui Dumnezeu, puterea Învierii lui Hristos devin viața noastră și energia învierii noastre.”

„Pocăința este întoarcerea minții și a întregii noastre ființe către Dumnezeul cel Viu pe Care-L descoperim în trăirea conform Evangheliei, în Euharistie, în starea de jertfă”, mai explică părintele mitropolit. „Pocăința este lăsarea deoparte a busolei minții noastre, ghidată de înțelepciunea lumii acesteia, și însușirea «gândului» lui Hristos pentru a ne fi singura călăuză, «Cale, Adevăr și Viață».”

Înaltpreasfinția Sa mai avertizează că „puterea acestei întoarceri către Dumnezeu n-o avem în noi, în efortul voinței noastre”, explicând că „de la Dumnezeu, prin Tainele Bisericii, primim puterea întoarcerii spre Dumnezeu”.

„Întoarcerea noastră prin pocăință la Dumnezeu, altoirea noastră pe realitatea Învierii lui Hristos, care devine puterea învierii sufletelor noastre, constituie participarea noastră la pacea și echilibrul lumii. Un om cu suflet înviat dăruiește lumină și putere lumii întregi”, subliniază ierarhul.

„Și, cu cât se înmulțește numărul celor cu suflete înviate, cu cât crește intensitatea trăirii lor lăuntrice, în aceeași măsură lumea își regăsește balanța și armonia. Cu cât mai multe suflete cuprinse de Înviere, cu atât mai puțină moarte în lume. Cu cât mai mulți oameni ai Învierii, cu atât mai multe părți ale lumii eliberate de întuneric și cuprinse de lumină.”

„În noaptea de har și binecuvântare a Sfintelor Paști, ne îndreptăm mintea și inima către Dumnezeu, rugându-L să aibă milă de noi, să ne ierte de prea grelele noastre păcate și să ne dăruiască puterea întoarcerii către El”, transmite Mitropolitul Teofan.

„Rugăciunea noastră către Dumnezeu să cuprindă pe toți cei întristați și deznădăjduiți, pe văduve și orfani, pe cei plecați din casele lor. Inima noastră să se lărgească pentru a-i cuprinde pe toți, prieteni sau dușmani, pe cei din neamul nostru, precum și pe cei străini”, îndeamnă ierarhul.

Pastorala către credincioși a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei se încheie cu urări de bine și Troparul Învierii.

Foto credit: Doxologia.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente