IPS Teofan: Ori de câte ori mergem la biserică, suntem samarineanul care merge la Domnul și îi mulțumește

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Mănăstirea Hlincea din județul Iași. În cuvântul rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a explicat textul evanghelic duminical despre vindecare celor zece leproși și a subliniat că omul trebuie să-L caute și să-I fie permanent recunoscător lui Dumnezeu.

„Dacă privim cu atenție în viața noastră, în viața lumii, în cele descrise în Sfânta Scriptură, și în istoria omenirii în general, putem mărturisi că totul este o istorie despre recunoștință sau despre nerecunoștință, despre mulțumire sau despre nemulțumire”.

Ierarhul a evidențiat faptul că ne arătăm recunoștința față de Dumnezeu prin rugăciune, dar mai ales prin participarea la Sfânta Liturghie.

„Mulțumirea se arată prin participarea noastră la Dumnezeiasca Liturghie. Sfânta Liturghie pe care o săvârșim are mai multe sinonime, printre care și  «Euharistie». Sfânta Liturghie este Dumnezeiasca Euharistie, iar acest cuvânt înseamnă «mulțumire». Așadar, ori de câte ori mergem la biserică, suntem samarineanul din Evanghelie care merge la Domnul Hristos și îi mulțumește”.

„Toate slujbele noastre sunt îmbogățite prin cuvintele «Slavă Tatălui, și Fiului, și Sfântului Duh», toate aducând mulțumire, îndreptându-se spre acest izvor de recunoștință pe care se cuvine să noi să-l arătăm lui Dumnezeu zi și noapte”, a adăugat în încheiere Părintele Mitropolit.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan l-a hirotesit arhimandrit pe părintele Metodie Oprica, starețul așezământului monahal.

Sursă foto: Arhiepiscopia Iașilor / Flavius Popa

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente