IPS Teofan: Martirii închisorilor comuniste doresc să se mai nască prunci în țară și acte de curaj pe măsura fiecăruia

Privind din înălțimea cerului la noi, martirii din temnițele comuniste „își doresc să se mai nască prunci în țara aceasta. Și așteaptă, pe măsura fiecăruia, câte un act de curaj: curaj de a spune adevărul, curaj de a ne schimba noi”, a spus duminică Mitropolitul Moldovei la Piatra Neamț.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a sfințit în Parcul Tineretului din localitate Monumentul martirilor și eroilor din închisorile comuniste. Crucea din piatră este și inscripționată cu versetul evanghelic: „Fericiți cei prigoniți pentru dreptate că a lor este Împărăția Cerurilor”.

La sfințire au participat oficialități, istorici și oameni de cultură, precum și un public numeros.

Părintele Valentin Tofan, Protopop de Piatra Neamț, a vorbit despre martirii din temnițele comuniste în termenii unei parabole din Scriptură: „Cineva îi numea foarte frumos: Ei sunt boabele curate de grâu ale neamului românesc care au putrezit în temnițele comuniste pentru ca să încolțească și să rodească o nouă generație duhovnicească”.

Mitropolitul Teofan a spus „ei se roagă pentru noi”, „constituind rezerva noastră de demnitate și de verticalitate” din care „încă ne hrănim noi astăzi”.

Acești eroi se constituie într-un reper moral, a adăugat ierarhul: „Ne arată cât de sus au fost ei și cât de jos suntem mulți dintre noi, cât de mult au rezistat ei ispitei să nu ofere sărutare trădătoare ca Iuda și în câte situații de trădare ne găsim noi astăzi”.

Credit foto: Stiri-Neamt.ro

„Aceștia ne arată marele adevăr: Că schimbarea începe cu mine”, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan.

Trecătorii intervievați de o publicație locală înainte de sfințire s-au declarat încântați de monument. „O cruce aduce cu ea credința și ne oferă speranța că vom trece mai ușor peste aceste vremuri. Cinste înaintașilor noștri care au suferit ororile din temnițele comuniste!” a spus tânărul Mircea Albu.

Lucrarea a fost realizată printr-un parteneriat între Complexul Muzeal Național Neamț, Primăria Municipiului Piatra-Neamț și Protopopiatul Piatra-Neamț.

Sursa foto: JurnalFM.ro

Comentarii Facebook


Știri recente