IPS Teofan la Simpozionul Memorie istorică și spiritualitate românească: Este absolut necesar ca în șuvoiul care vine asupra noastră să existe și pietre tari

Este absolut necesar ca în șuvoiul care vine asupra noastră să existe și pietre tari, a spus IPS Teofan, adresându-se participanților la Simpozionul internațional „Memorie istorică și spiritualitate românească” care se desfășoară la Iași, Cahul, Ismail și Odessa în perioada 25-30 octombrie 2017.

Lucrările Simpozionului ajuns la ediția a douăzecea sunt organizate de Despărţământul ASTRA „Mihail Kogălniceanu” Iași, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, alături de numeroase asociații și centre culturale din țară și din străinătate, informează doxologia.ro.

În cuvântul adresat în cadrul acestui simpozion, IPS Teofan Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a apreciat evenimentele culturale organizate de ASTRA și statornicia centrelor culturale în vremurile de azi.

Instituții precum ASTRA, evenimente precum cele pe care dumneavoastră de-a lungul anilor ați încercat să le organizați, ideile sau conceptele care vă animă sunt un răspuns la aceste provocări care apar din ce în ce mai des în arealul românesc și nu numai, constituind împreună cu alte entități responsabile din această țară oaze de normalitate, piloni de rezistență, cetăți de scăpare, elemente de refugiu, în așteptarea unor vremuri mai bune și mai drepte, a spus IPS Teofan.

În numele Sfintei Mitropolii vă mulțumim pentru tot ceea ce împliniți aici la Iași, la Chișinău, la Cernăuți, la Cahul, sau în alte locuri din țară sau printre românii din afara granițelor, pentru că este absolut necesar ca în șuvoiul care vine asupra noastră să existe și pietre tari, a adăugat Părintele Mitropolit.

„Asociaţiunea Transilvană pentru literatura şi cultura poporului român”(ASTRA) a fost fondată în 1861 la Sibiu, din iniţiativa a 176 de cărturari transilvăneni, în frunte cu ierarhii Bisericilor Ortodoxă şi Greco-catolică. În perioada contemporană, ASTRA rămâne una dintre cele mai durabile întreprinderi culturale din istoria României, având contribuţii însemnate la afirmarea şi recunoaşterea valorilor naţionale.

Despărţământul ASTRA „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi a fost înfiinţat în 18 noiembrie 1994. Instituția desfășoară numeroase acţiuni de popularizare şi răspândire a culturii naţionale în România şi în cadrul comunităţilor de români din afara României, precum și diferite activități de ştiinţifice şi academice.

Foto credit: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente