IPS Teofan la pomenirea membrilor Sfatului Țării din Basarabia: Să ne rugăm lui Dumnezeu să le dăruiască veșnicia

Membrii Sfatului Țării din Basarabia, care au votat Unirea de la 1918, au fost pomeniţi luni la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. „Să ne rugăm lui Dumnezeu să le răsplătească lor cu veșnicia”, a îndemnat în cuvântul său IPS Teofan.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a subliniat că trebuie să cerem în rugăciune determinare „pentru a prelua ceva din duhul lor, a-l duce mai departe și a reîmplini ceea ce ei au împlinit. Ceea ce s-a pierdut între timp, dar cu mila lui Dumnezeu – știe El când și cum – vom retrăi într-o zi”.

Unirea Basarabiei cu România a avut loc în 27 martie 1918 și a constat în reunificarea părții dintre Prut și Nistru a voievodatului istoric al Moldovei alipită la Rusia în 1812. Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma România Mare.


Se împlinesc 100 ani de la Unirea Basarabiei cu România


Sfânta Liturghie, Te Deum-ul şi slujba Trisaghionului au fost oficiate luni de:

  • Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei,
  • Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului,
  • Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord,
  • Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Alături de ierarhi au fost prezenți numeroși slujitori, printre care cinci preoți din Mitropolia Basarabiei și trei preoți basarabeni înfiați în Arhiepiscopia Iașilor.

Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a spus,  că ne revine și nouă, celor de astăzi, să contribuim la unitatea neamului românesc:

„Noi ne rugăm și sperăm că Bunul Dumnezeu va rândui ca, într-o bună zi, să refacem înapoi unitatea de neam”, a subliniat ierarhul.

Rugăciune la mormintele celor care au semnat actul Unirii cu România

Tot astăzi, de la ora 11.30 a fost oficiată o slujbă de pomenire în Parohia Bârnova, la mormântul deputatului Ion Inculeț, aflat în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”. Apoi, de la 12.30 a fost săvârșită o slujbă de pomenire la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, din Cimitirul „Eternitatea” din Iași.

După acest moment au fost înălţate rugăciuni la mormintele celor doi deputați din Sfatul Țării (Basarabia) care au semnat în 1918 actul Unirii cu România: Atanasie Chiriac și Teofil Ioncu. De asemenea, de la ora 13.30 a avut loc o slujbă de pomenire  în Cimitirul „Podgoria Copou”, din incinta Mănăstirii Copou, pentru deputatul Gheorghe Năstase. Un ultim moment solemn s-a desfăşurat începând cu ora 15.00, la Cimitirul „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, unde va fi pomenit deputatul Vasile Harea.

De la ora 14.00, în sala „Vasile Pogor” a Primăriei Iași, a avut loc lansarea unei ediții filatelice dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România și a volumului Iașii și Unirea Basarabiei cu România, autor prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei.

Seara se va încheia cu un spectacol festiv organizat la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”.

Foto credit: doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente