IPS Teofan la Nemțișor către tinerii care și-au pierdut libertatea, entuziasmul, bucuria: Să nu vă pierdeți și nădejdea!

În pofida vremii ploioase și a temperaturilor scăzute pentru această perioadă, 500 de tineri ortodocși s-au adunat din întreaga regiune a Moldovei în „Poiana Prieteniei” de la Mănăstirea Neamț și participă în aceste zile la a XII-a ediție a Taberei Nemțișor sub genericul „Tinerețe înstrăinată vs. tinerețe regăsită”. 

Mitropolitul Teofan i-a vizitat miercuri pe tineri, în tabără. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie și le-a adresat câteva cuvinte.

Reflectând la tema ediției, Părintele Mitropolit a spus că tinerețea este caracterizată mai ales prin trei valori: libertate, entuziasm și bucurie. „Bine este să te lupți să păstrezi acest triplu diamant”, a spus ierarhul.

Totodată, IPS Teofan a spus că sunt unii tineri care reușesc să intre în maturitate cu aceste trei valori fără să le piardă, dar sunt și alții care le pierd fie din cauza lor, fie din pricini legate de context, de părinți, de societate… Mitropolitul a atras atenția că dependența de internet, desfrânare și băutură sunt „sclavii” care lipsesc de libertate pe tineri.

„Toate aceste sclavii fac ca tânărul să nu mai fie liber. Își pierde și entuziasmul pentru că se plafonează, care în rutină, în obișnuință, se plictisește, nu mai are foc în inima lui și pierde și această latură a tinereții. Poate pierde și bucuria pentru că s-au adunat multe în viața lui, în viața celor din jurul său, puțin câte puțin la început, fără să-și dea seama, o umbră de tristețe pătrunde în inima lui și pierde și acest lucru”.

Ce este de făcut?

Potrivit IPS Teofan, în fața unui asemenea tânăr se află două perspective: să se mulțumească cu starea în care se află, fără libertate, fără entuziasm și fără bucurie, sau să zică „Nu se poate să rămân așa! Știu ce am fost, știu ce aveam în inimă, știu ce gustos era sensul vieții de a fi liber, plin de exuberanță și plin de bucurie. Nu mă împac cu această soartă pentru că știu ce am avut”.

Tânărul care alege să se schimbe trebuie să lupte și puțin câte puțin își recapătă tot ceea ce a avut.

„Uneori devine și mai liber, și mai entuziast, și mai bucuros decât a fost prima dată. Iar acum mai are ceva: le prețuiește pe acestea mult mai mult. Numai cel care cade într-o deznădejde totală nu poate să-și recupereze ceea ce a avut”.

Mai departe, ierarhul a vorbit despre căderea gravă a unui tânăr virtuos care a mers la Avva Pimen și l-a întrebat cât timp trebuie să se pocăiască pentru a reveni la starea inițială. Avva i-a spus că trei ani este prea mult, dar și trei luni și trei săptămâni. „Dacă ești cu gândul la Dumnezeu în trei zile poți recăpăta tot ceea ce ai pierdut”, i-a zis Bătrânul Pimen acelui tânăr conform Patericului Egiptean citat de ierarh.

„Trei zile sunt suficiente ca omul să-și recapete tot ceea ce a avut”, a întărit Părintele Mitropolit.

„Dumnezeu să vă ajute să vă mențineți frumusețea tinereții cât mai mult și cât mai adânc. Dacă o pierdeți, în totalitate sau în parte, să nu vă pierdeți și nădejdea! Aveți întotdeauna posibilitatea să recuperați tot ceea ce ați pierdut și mai mult decât atât”, a încurajat ierarhul.

Ascultă predica integral:

Marți a conferențiat în Tabăra de la Nemțișor Părintele Visarion Alexa, pe marginea temei evenimentului, „Tinerețe înstrăinată vs. tinerețe regăsită”. Pe seară a avut loc tradiționala paradă a steagurilor. Tabăra se va încheia joi, 26 august. Vezi programul integral.

Foto credit: Antonie Șoptică

Comentarii Facebook


Știri recente