IPS Teofan la Cercul Militar Iași: Trăind starea de jertfă, devenim oameni mult mai puternici

Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt din Iași împlinește anul acesta 140 de ani de la înființare. Manifestările organizate cu acest prilej au fost deschise luni, 9 ianuarie 2017, la Cercul Militar Iași, cu o seară duhovnicească cu tema Jertfelnicia, virtute definitorie a sfințeniei și eroismului.

La întâlnire a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și preoți din garnizoanele Iași, Botoșani și Piatra Neamț, informează doxologia.ro.

În deschidere a luat cuvântul colonelul Dragoș Iacob, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată. Apoi, părintele Adrian Morțun, preot militar la comandamentul Brigăzii 15, a vorbit despre dăruirea și jertfa eroilor neamului.

Eroul prin excelență își dăruiește pe altarul patriei darul pe care l-a primit de la Bunul Dumnezeu – viața , mântuindu-se prin jertfa sa. De aceea, în ziua sărbătorii Înălțării Domnului, îi pomenim pe eroii neamului, care s-au înălțat prin jertfa lor cu sufletul la Cer, a spus părintele Morțun.

În continuare, au ținut prelegeri preoții invitați din garnizoanele Iași, Botoșani și Piatra Neamț, iar Părintele Mitropolit Teofan a încheiat printr-un cuvânt despre posibilitatea pe care creștinii o au să aducă jertfa lor, în raport cu Dumnezeu și cu semenii.

Viața este făcută în așa fel încât în fiecare zi avem posibilități și momente pentru a trăi starea de jertfă. Trăind starea de jertfă, devenim oameni mult mai puternici; jertfa în sine nu este o chestiune negativă. Adevăratul om, adevăratul creștin, adevăratul preot, adevăratul militar, nu poate fi decât cel care are această capacitate de jertfă pe care să o trăiască zilnic în raport subalternul, cu superiorul, cu semenul în general. Să ne dăruiască Dumnezeu putere să ne asumăm această stare de jertfă pentru a deveni oameni adevărați și profesioniști adevărați! a spus Părintele Mitropolit.

***

Manifestările aniversare au continuat marți 10 ianuarie 2017, cu o ceremonie la Statuia Sfântului Voievod Ștefan cel Mare din satul Băcăoani, județul Vaslui. Tot marți, în Aula Magna Mihai Eminescu a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași a avut loc Simpozionul De la Regimentul 15 Dorobanți la Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt (1877-2017), în cadrul căruia au susținut expuneri profesori universitari din cadrul Facultății de Istorie din Iași.

Miercuri, 11 ianuarie, va fi Ziua Porţilor Deschise la Batalionul 151 Infanterie Lupii Negri din Iași. În data de 12 ianuarie, pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din municipiul Iaşi va avea loc Ceremonia militară de decorare a Drapelului de Luptă al Brigăzii 15 Mecanizate.

Comentarii Facebook


Știri recente