IPS Teofan: Dumnezeu este milostiv și iertător pentru cel care se căiește

IPS Teofan

Potrivit rânduielii Bisericii noastre, miercuri seară, în săptămâna a V-a din Postul Mare, a fost oficiată Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. În Catedrala mitropolitană din Iaşi, slujba a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, informează site-ul doxologia.ro.

În cadrul Deniei din 29 martie 2017 a fost citită Viaţa Sfintei Maria Egipteanca, important document hagiografic şi duhovnicesc, scris de Sfântul Sofronie, patriarhul Ierusalimului.

În cuvântul său, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat faptul că dreptatea Tatălui Ceresc este unită cu mila Sa.

Rugăciunea din această seară prezintă dreptatea lui Dumnezeu unită cu mila Lui: „Cel ce lovești cu milă și Te milostivești fierbinte, Milostivește-Te spre noi”. Dumnezeu este milostiv și iertător pentru cel care se căiește în fața Lui, însă El este și drept față de Cel care păcătuiește și nu urmează calea pocăinței ulterior.

Deniile, slujbe specifice Postului Mare, sunt utrenii care se săvârşesc în seara zilei precedente. Astfel, Denia Canonului cel Mare este utrenia zilei de joi, oficiată miercuri seara. Cunoscută drept „Canonul lacrimilor“, această creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe şi cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, cu 250 de strofe sau tropare.

Vineri seară se va săvârşi Denia Acatistului Bunei Vestiri.

 

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…