IPS Teofan despre „Treimea de arhierei”: Au arătat că smerenia este izvorul autorității

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a oficiat sâmbătă, în Catedrala Mitropolitană din Iași, Sfânta Liturghie de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii învăţământului teologic. În omilia sa, mitropolitul a subliniat că această „Treime de arhierei” a îmbinat smerenia cu autoritatea, arătând că cea din urmă izvorăște din cea dintâi.

„Sfinții Trei Ierarhi au avut capacitatea de a îmbina, pe de o parte, fidelitatea până la capăt față de credința ortodoxă, iar, pe de altă parte, puterea de a-i vedea pe toți oamenii lumii ca fiind chipul lui Dumnezeu, întru nădejdea că toți se vor îndrepta spre dreapta credință”, a spus părintele mitropolit.

„Sfinții Trei Ierarhi au avut capacitatea de a așeza împreună autoritatea și smerenia, mărturisind în scrierile lor că cea din urmă, adică smerenia, este izvorul celei dintâi, izvorul autorității”, a subliniat el.

„Sfinții Trei Ierarhi au avut capacitatea de a așeza împreună cunoașterea și dragostea, subliniind cu tărie adevărul că nu poate exista cunoaștere adevărată lipsită de dragoste. Sfinții Trei Ierarhi au avut capacitatea de a viețui, deopotrivă, în timp și în veșnicie, de a viețui pe pământ, dar a se afla, ca pregustare, deja în Împărăția Cerurilor”, a încheiat el.

Împreună cu Părintele Mitropolit au slujit profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Al.I. Cuza” din Iași.

La slujbă a participat, ca reprezentant al universității, conf. univ. dr. Constantin-Iulian Damian, prorector pentru programe de licență și activități de formare a personalului didactic din învățământul preuniversitar.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente