IPS Teofan: Dacă ar trebui să sintetizăm viața creștină, aceasta înseamnă calea smereniei și calea Sfintei Împărtășanii

În Sfânta și Marea Joi din Săptămâna Patimilor, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a oficiat Sfânta Liturghie unită cu Vecernia la Catedrala Mitropolitană din Iași. Din soborul au făcut parte părinții slujitori ai lăcașului de cult.

În cuvântul rostit în data de 13 aprilie 2017, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a evidențiat importanța exemplului de smerenie oferit de Mântuitorul ucenicilor și lumii întregi, notează site-ul doxologia.ro.

În ziua de astăzi, Joia cea Sfântă, Dumnezeu, spălând picioarele ucenicilor, Mântuitorul a arătat calea smereniei. Domnul Hristos ne-a arătat cele două căi fundamentale pe care trebuie să le urmăm în viață. Dacă ar trebui să sintetizăm viața creștină, aceasta înseamnă calea smereniei și calea Sfintei Împărtășanii. Hristos Însuși a bătătorit calea smereniei primul, astfel încât oamenii, preluând modelul și porunca Lui, să se înscrie și ei în această stare, a spus Ierarhul.

În cadrul slujbei arhierești au avut loc două hirotonii: diaconul Constantin Costan a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei Sfinții Apostoli Petru și Pavel – Bărbătești, Protopopiatul Pașcani, iar monahul Diodor Prelucă a fost hirotonit întru ierodiacon pe seama Catedralei Mitropolitane.

***

În Joia Mare se oficiază Vecernia unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. La rânduiala Proscomidiei din această zi, preotul scoate încă un Sfânt Agneţ, pentru împărtăşirea bolnavilor şi copiilor în tot cursul anului.

 

Comentarii Facebook


Știri recente