IPS Teofan: Cel care iartă este un om puternic; slab este cel care nu iartă

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a sfinţit duminică, 4 septembrie 2016,  Biserica „Sfinții Voievozi” din Gorbănești şi a oficiat apoi Sfânta Liturghie, informează site-ul doxologia.ro.

02

Programul liturgic a început cu oficierea slujbei Aghezmei mici şi a Utreniei. În continuare, preotul paroh al comunității din Gorbăneșt – pr. Corneluş Aniţulesei, alături de oficialităţi şi localnici, l-au întâmpinat la poarta locașului de cult pe IPS Părinte Mitropolit Teofan, după care a urmat slujba de sfințire a Bisericii „Sfinții Voievozi”. Târnosirea locașului de cult a fost urmată de oficierea Sfintei Liturghii pe o scenă special amenajată.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a explicat pericopa evanghelică a zilei, vorbind despre puterea iertării:

 Capacitatea de a ierta este o mare taină. Cel care iartă este un om puternic; slab este cel care nu iartă. Cel care iartă este un om liber; cel care nu iartă este un sclav, parcă înlănțuit de o frânghie de cel care l-a jignit sau l-a rănit. Cel care nu iartă nu are libertate, fiind urmărit tot timpul de dorința răzbunării, pentru a plăti cu aceeași monedă sau mult mai aspru pe cel care l-a supărat într-un anumit moment al vieții. Putem spune că acela care are capacitatea de a ierta se aseamănă cu Dumnezeu, Cel care iartă atât de mult. Cel care nu iartă în schimb, parcă este cuprins de puterea întunericului, pentru că inima și mintea sa sunt întunecate și nu au posibilitatea să împlinească legea Domnului, spărgând lanțul urii și al dorinței de răzbunare.

Potrivit tradiţiei, credincioşii prezenţi la slujbă s-au putut închina în Sfântul Altar.

Comentarii Facebook


Știri recente