IPS Teofan a sfinţit biserica parohiei Strahotin, jud. Botoşani

Biserica parohiei Strahotin din Protopopiatul Săveni, județul Botoşani, a fost sfinţită duminică, 31 iulie 2016. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, informează site-ul doxologia.ro. După slujba de sfințire, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea locașului de cult.

După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt de învăţătură în care i-a îndemnat pe credincioși să alerge către Dumnezeu, precum slăbănogul din pericopa evanghelică rostită duminică:

Evanghelia de astăzi se adresează şi nouă, celor neputincioşi în a iubi, în a ierta, în a ne bucura, în a ne ruga şi în a crede în Dumnezeu. Ce a făcut slăbănogul din Evaghelie? A alergat după Domnul Hristos. Ce trebuie să facem noi? Să alergăm după Domnul Hristos. Prima alergare este să fim botezaţi în dreapta credinţă, în credinţa ortodoxă; să ne bucurăm că suntem botezaţi în această credinţă; să încercăm s-o cunoaştem, s-o trăim şi s-o mărturisim aşa cum au lăsat-o sfinţii noştri înaintaşi. În al doilea rând, să alergăm la Biserică şi la Dumnezeu binecuvântând la vremea potrivită, unirea dintre bărbat şi femeie; pentru că prea mulţi tineri tot întârzie să-şi facă familie, stau împreună, uneori nasc şi prunci. (…) Şi în al treilea rând, pentru că primele două momente sunt rare, unice poate, în viaţa omului (Botezul şi Cununia), avem Dumnezeiasca Liturghie în fiecare duminică – întâlnirea noastră cu doctorul Dumnezeu, căruia îi mărturisim neputinţele noastre şi-L rugăm să fie împreună cu noi, să ne binecuvinteze, să ne vindece.

La eveniment au participat preoți din zonă, precum și numeroși credincioși care au putut intra pentru a se închina în Sfântul Altar. La final, părintele Ioan Canciuc, parohul bisericii din Strahotin a fost hirotesit iconom stavrofor, iar cei ce au contribuit la ridicarea locașului au primit distincții de vrednicie.

Biserica, construită între anii 2001-2016, a fost începută în timpul arhipăstoririi Preafericitului Patriarh Daniel, ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi finalizată în timpul arhipăstoririi Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, prin osârdia preotului paroh, Ioan Canciuc, dar şi a mai multor familii care apar menţionate în hrisovul de sfinţire.

liturghie arhiereasca la cehu silvaniei (7)

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente