IPS Serafim explică în Pastorala de Crăciun ce este viața din belșug și focul aruncat de Hristos pe pământ

Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord explică în Pastorala la Nașterea Domnului din acest an ce înseamnă viața din belșug și focul pe care ni l-a adus Mântuitorul pe pământ.

 „Eu am venit în lume pentru ca lumea să aibă viață și să aibă din belșug.“ (Ioan 10, 10)

„Viața din belșug nu înseamnă belșugul material, ci belșugul duhovnicesc adică viața în comuniune cu Dumnezeu Care ne aduce pacea și mulțumirea în suflet. Belșugul material nu ne poate da pacea în suflet dacă nu-l avem pe Dumnezeu în inima noastră”, transmite arhipăstorul.

„Numai un Dumnezeu Care este dragoste (cf. I Ioan 4, 8) putea să facă această minune; să Se întrupeze, să sufere și să moară în locul oamenilor care au păcătuit!”, mai scrie ierarhul.

Religia creștină este cu adevărat religia dragostei și nimeni n-o poate înțelege dacă nu are dragoste! Numai dragostea dă viață, numai dragostea dă pace și bucurie; numai dragostea poate motiva pe cineva să-și dea viața pentru semenii săi, chiar pentru vrăjmașii săi, așa precum Mântuitorul Iisus Hristos Și-a dat viața pentru noi oamenii.”

„Dar cum să câștigăm dragostea pentru a ne bucura de viața din belșug pe care a adus-o Mântuitorul prin venirea Sa în lume?”, continuă Înaltpreasfinția Sa.

„Foc am venit ca să arunc pe pământ și cât aș vrea să fie acum aprins.“ (Luca 12, 49)

„Dacă Dumnezeu este dragoste și izvorul dragostei, înseamnă că numai rămânând în legătură permanentă cu Mântuitorul Iisus Hristos ne putem împărtăși de dragostea Lui și de viața din belșug.”

„Așa precum copilul se împărtășește de dragostea mamei dacă rămâne la pieptul ei, tot așa și noi ne împărtășim de dragostea lui Dumnezeu dacă facem efortul de a rămâne în legătură cu El”, adaugă Mitropolitul Serafim.

„Acest efort înseamnă în primul rând stăruința în rugăciune, prin care ne unim cu Dumnezeu în străfundul ființei noastre, adică în inimă, unde El locuiește tainic de la botez.”

„Rugăciunea stăruitoare, făcută cu credință, cu smerenie și cu conștiința că suntem păcătoși, aprinde în inima noastră focul dragostei de Dumnezeu, ne reînnoiește puterile lăuntrice și înmulțește în noi viața”, explică Mitropolitul Germaniei.

„Este focul dragostei pe care Dumnezeu o aprinde în inimile credincioșilor când se roagă acasă, pe drum, la lucru și mai cu seamă în biserică. Astfel, rugăciunea ne încălzește inima și o face să ardă pentru Dumnezeu, pentru semeni și pentru toată creația.”

În finalul epistolei sale către credincioși Înaltpreasfințitul Părinte Serafim amintește că anul 2023 va fi „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice“ în Patriarhia Română și îndeamnă clericii și credincioșii să ajute vârstnicii și să le fie alături.

(Sublinierile aparțin redacției.)
Sursa foto: Web Gallery of Art (mozaic de la Basilica Santa Maria Maggiore din Roma)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente