IPS Parinte Mitropolit Daniel a oficiat Sf. Liturghie la Catedrala mitropolitana din Iasi

Cu prilejul sarbatoririi Sf. Cuv. Simeon din Muntele Minunat, la Catedrala mitropolitana din Iasi, Sfanta Liturghie a fost oficiata astazi de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. La finalul slujbei, IPS Sa a rostit un cuvand de invatatura in care a prezentat viata Sfantului Simeon de la Muntele Minunat: ‘Astazi, in mod deosebit ne bucuram pentru ca facem pomenirea Sf. Simeon din Muntele Minunat. Acest sfant a trait la sfarsitul secolului al V-lea si in prima jumatate a secolului al VI-lea. A fost un om deosebit de ravnitor, care inca din copilarie a simtit o chemare deosebita pentru viata monahala. A trait 85 de ani, printre care 66 de ani ca pustinc, in munti. Sf. Simeon a trecut la Domnul in pace, traind o viata plina de lumina si de sfintenie, si a fost cinstit atat in timpul vietii, cat si dupa moartea sa’.

IPS Parinte Mitropolit Daniel a vorbit apoi credinciosilor despre moastele Sf. Simeon de la Muntele Minunat, amintind de faptul ca o parte din aceste sfinte moaste se afla la Manastirea Neamt: ‘Mitropolia Moldovei si Bucovinei are o legatura deosebita cu acest sfant, Cuviosul Simeon de la Muntele Minunat, pentru ca Sf. Voievod Stefan cel Mare a daruit capul Sf. Simeon, pe care l-a obtinut cu multe daruri de la crestinii din Rasarit, si l-a daruit Manastirii Neamt, unde se afla si acum. Capul sau este invelit acum in argint aurit si poate fi venerat, poate fi cinstit ca moaste sfinte la Manastirea Neamt, alaturi de racla cu moastele sfantului necunoscut. La praznicul Inaltarii Domnului, care este hramul bisericii mari a Manastirii Neamt, capul Sf. Simeon de la Muntele Minunat va fi expus pentru venerare, pentru cinstire, deoarece noi suntem binecuvantati de Dumnezeu cu prezenta moastelor acestui mare cuvios’.

In continuarea cuvantului Sau, IPS Mitropolit Daniel a amintit despre evenimentul ce s-a petrecut ieri, in sanul nou infiintatei parohii Luparia Cotnari, judetul Iasi: ‘Ieri, in parohia Luparia Cotnari, unde n-a existat pana acum o biserica ortodoxa, a fost sfintit locul pentru o biserica noua. Biserica noua de la parohia Luparia Cotnari va purta hramul ‘Sf. Simeon de la Muntele Minunat’, si dupa ce biserica va fi construita, in fiecare an se va face procesiune purtand capul Sf. Simeon de la Muntele Minunat din Manastirea Neamt pana la Cotnari, pentru a cinsti mai deosebit, cu mai multa evlavie pe acest sfant, iar biserica ortodoxa care urmeaza sa fie construita in parohia Luparia Cotnari este prima biserica la noi in tara care va purta hramul Sf. Simeon de la Muntele Minunat’.

IPS Mitropolit Daniel a vorbit apoi credinciosilor despre motivele ce stau la baza cinstirii sfintilor de catre Biserica Ortodoxa: ‘Cand noi cinstim pe sfinti, nu cinstim pe oameni luati ca fiinte izolate, ci cinstim lucrarea lui Dumnezeu in oameni. De aceea, a spus psalmistul: ‘Minunat este Dumnezeu intru sfintii Sai’. El face minuni prin sfintii Sai, pentru ca El, cu harul Lui sfinteste firea omeneasca si o uneste cu viata sfanta a Sf. Treimi si, de aceea, atunci cand cinstim sfintii, noi de fapt cinstim pe Duhul Sfant lucrator in sfinti’.

Comentarii Facebook


Știri recente