IPS Nifon a târnosit biserica din satul Broșteni, comuna Produlești

IPS Nifon

Duminică, 6 noiembrie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de târnosire a noii biserici din satul Broșteni, comuna Produlești, judeţul Dâmbovița, informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei. Lăcaşul de cult a primit harmul Sf. Ier. Nicolae.

Ceremoniile liturgice au debutat, în prima parte a zilei, cu slujba de sfințire a apei și ritualul de înconjurare și consacrare a exteriorului sfântului locaș. A urmat, apoi, ritualul interior de sfințire a bisericii, care a fost precedat de ceremonialul special de așezare a unor fragmente de sfinte moaște, în piciorul mesei altarului, de către Înaltpreasfinția Sa. Slujba de sfinţire a fost urmată de Sfânta Liturghie.

În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre importanța deosebită pe care o are lăcașul de cult pentru parohie ca centrul sacramental și moral al comunității de credință, simbol al valorilor noastre ortodoxe și românești și semn al solidarității credincioșilor.

Opera de edificare a unui nou locaș de cult presupune jertfă și dăruire, atât din partea clericilor, cât și a mirenilor, dar și coalizarea comunității întru aprofundarea sfințeniei și actualizarea memoriei înaintașilor care ne-au transmis, cu mari sacrificii, ortodoxia credinței.

Biserica a fost construită, între anii 2002-2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, prin efortul şi străduinţa preoţilor Nicolae Anton şi Damian Laurenţiu Anton, fii ai satului Broşteni, sprijiniți de enoriaşii parohiei şi de membrii Consiliului Parohial, cu susținerea Arhiepiscopiei Târgoviştei, a Secretariatului de Stat pentru Culte, a Consiliului Județean Dâmbovița și a mai multor sponsori și donatori, cărora Înaltpreasfinția Sa le-a oferit diplome speciale de recunoștință.

Cu acest prilej, ca o recunoaștere a vredniciei întru edificarea noului locaș de cult, Înaltpreasfinția Sa a conferit distincția de iconom stavrofor Pc. Pr. Nicolae Anton și pe cea de iconom Pc. Pr. Damian Anton.

La eveniment au participat autorități locale și județene, parlamentari din județul nostru, dar și mulți credincioși din comună și din împrejurimi.

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…