IPS Nifon a prezidat lucrările Sinaxei stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Târgoviştei

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, a prezidat marți, 15 noiembrie 2016,  Sinaxa stareţilor şi a stareţelor din Arhiepiscopia Târgoviştei. Evenimentul a avut loc în Sala Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, de la Mânăstirea Stelea din Târgoviște, informează site-ul oficial al Eparhiei.

În debutul manifestării, a fost oficiată Sfânta Liturghie la Mânăstirea Stelea, din Târgoviște. La slujbă au luat parte stareții, starețele, monahii și monahiile, participanți la sinaxă.

În cuvântul de deschidere, Înaltpreasfinția Sa a accentuat necesitatea colaborării dintre mânăstire și parohie în misiunea pastorală a Bisericii, evidențiind nevoia unui monahism deschis către problemele pastoral-misionare ale contemporaneității, în duhul autentic al Ortodoxiei, care are ca specificitate disponibilitatea, slujirea, echilibrul și înțelepciunea.

De asemenea, ierarhul a amintit de rolul duhovnicesc al mânăstirilor, ca vetre de cultură și spiritualitate, și de aportul important al acestora la promovarea credinței străbune, la răspândirea principiilor de viață evanghelice și la înnoirea societății noastre.

Tema întrunirii, Aspecte ale vieții monahale în societatea contemporană, a fost prezentată, în diferitele ei implicații actuale, de către stavrofora Emanuela Preda, Stareța Mânăstirii Dealu, și de părintele arhimadrit Calinic Dandu, Starețul Mânăstirii Peștera Ialomiței.

 În continuare, a fost proiectat filmul dedicat Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, realizat de Trinitas Tv, după care, au avut loc comunicări ale Centrului Eparhial și au avut loc dezbateri pe baza celor prezentate.

 Întrunirea a avut ca obiectiv dezbaterea unor probleme curente ale mânăstirilor din eparhie, din punct de vedere administrativ-gospodăresc, duhovnicesc, cultural, canonic, sacramental și social-filantropic. Totodată, a fost accentuată nevoia unei organizări mai riguroase, a cunoașterii și aprofundării spiritualității și a culturii străbune, a optimizării activității pastoral-misionare, a unei riguroase discipline canonice și a unei cât mai bune cunoașteri a hotărârilor Sfântului și Marelui Sinod din Creta.

Comentarii Facebook


Știri recente