IPS Nicolae la vecernia panortodoxă din Chicago: Sfinții ne privesc din icoane şi ne îndeamnă la privire curată

Deși organizată în ultimul moment de Asociația clerului ortodox din Chicago, slujba Vecerniei panortodoxe de duminică seara a fost un moment de comuniune ortodoxă ce părea pierdută în ultimul an din cauza restricțiilor, transmite Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi.

Clericii și credincioșii ortodocși din zona Chicago s-au reunit în seara Duminicii Ortodoxiei la Biserica Ortodoxă Greacă „Sf. Haralambie” din Niles, Illinois.

Mitropolitul Nicolae a rostit omilia serii.

Ierarhul a subliniat că cinstirea icoanei se fundamentează pe Întruparea Fiului lui Dumnezeu, dar şi pe Învierea Lui. „În icoană îl descoperim pe Fiul lui Dumnezeu Cel care a luat trup omenesc, care a trecut cu el prin moarte și Înviere”.

„În icoană descoperim chipul lui Hristos luminat de slava Învierii, iar apoi chipul Maicii Domnului și chipurile sfinților luminate de aceeași slavă necreată a Împărăției cerurilor exprimată în nimbul de lumină din jurul capului. În icoană descoperim chipul uman restaurat, luminat de slava Împărăției, ca o chemare la propria sfințire, adică la strălucirea chipului lui Dumnezeu pe fața noastră”, a spus IPS Nicolae.

”Hristos şi sfinţii ne privesc din icoane

Părintele Mitropolit a explicat că o astfel de înţelegere a icoanei ne ajută să pătrundem „taina vieţii noastre şi a aproapelui”.

„Icoana ne încredinţează de valoarea persoanei umane, a persoanei noastre, dar şi a semenului. Hristos şi sfinţii ne privesc din icoane şi ne îndeamnă la o privire curată. Această privire curată se cuvine să o îndreptăm și spre semenul nostru care poartă pe chipul său pecetea chipului lui Dumnezeu, care face din el o persoană unică, plină de mister, o fiinţă cu destin veşnic”.

La sfârşitul slujbei Vecerniei, s-a citit „Sinodiconul Ortodoxiei” – mărturisirea comună a dreptei credinţe. O procesiune cu sfintele icoane a încheiat slujba Vecerniei Panortodoxe din Chicago.

În Duminica Ortodoxiei, Mitropolitul Nicolae a slujit la Catedrala românească „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Chicago.

După Sf. Liturghie, copiii de la Școala duminicală a Catedralei au organizat o procesiune cu sfintele icoane, din biserică până în sala socială a Catedralei unde au intonat imne specifice Postului Mare.

Foto credit: Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi

Comentarii Facebook


Știri recente

„Umblați ca fii ai luminii!”

Cu ocazia aniversării a 16 ani de la întronizarea Patriarhului Daniel, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul semnează un editorial despre „vocația de luminător” a Preafericirii Sale. „Umblați ca fii ai luminii!” (Efeseni 5, 8) Taina…