IPS Nicolae în Pastorala de Paști: De la noi poate porni schimbarea chipului lumii

Mitropolitul celor două Americi explică în Pastorala de Paști ce reprezintă lumina lumânării pe care o aprindem la Înviere și cum putem schimba lumea luminându-ne pe dinăuntru cu înțelegerea faptului că noi, creștinii, putem aduce pacea „prin privirea curată, prin fapta cea bună, prin îngăduința către toți, căci pentru toți a înviat Hristos”.

„În această dimineață a Învierii Domnului purtăm în mâini lumânări aprinse ce străpung întunericul vestindu-ne biruința luminii asupra întunericului, a vieții care vine de la Dumnezeu asupra întunericului urii, nedreptății, vrăjmășiei și morții”, scrie Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae.

„Lumânarea pe care o purtăm nu este un obiect liturgic oarecare, ci este simbolul adevărului pe care îl vestim, acela al biruinței vieții asupra morții prin Învierea Mântuitorului. Prin ea exprimăm experiența că întunericul condiției umane a fost străpuns de lumina care strălucește din mormânt, că Hristos a Înviat din morți, călcând moartea prin moarte și celor din morminte dăruind viață.”

„Ce este acest întuneric care încearcă să cuprindă lumina? Probabil că în aceste zile înțelegem mai bine decât în alte momente că este întunericul propriei noastre păcătoșenii și al ignorării vieții semenului care este, la fel ca și noi, chip al lui Dumnezeu și făptură umană răscumpărată prin sângele lui Hristos pe Cruce”, subliniază ierarhul.

„Întru El era viață și viața era lumina oamenilor, ne spune Sf. Evanghelist Ioan. Iar Sf. Ioan Gură de Aur tâlcuiește: «Cuvântul adevărului lui Hristos a strălucit în fața minciunii și a făcut-o să dispară. Prin suferința morții a biruit moartea și i-a adus la viață pe cei ținuți de ea. De atunci, nici moartea, nici minciuna nu au mai putut cuprinde lumina care strălucește tuturor.»”

„Viața care era lumina oamenilor la începutul creației a biruit moartea care părea că stăpânește toată făptura”, precizează părintele mitropolit, citând cântările din dimineața Învierii și afirmațiile Sf. Ioan Gură de Aur, care spune: „Nimeni să nu se teamă de moarte, că ne-a izbăvit pe noi moartea Mântuitorului…”

„Nu putem decât să încercăm să primim această vestire și să ne luminăm cu înțelegerea faptului că întreaga noastră viață creștină se verifică prin exprimarea acestei luminări. Vrăjmășia, ura, frica din lumea noastră nu vor fi îndepărtate decât prin proclamarea bucuriei Învierii de către fiecare dintre noi, cei ce numim creștini, înțelegând că de la noi poate porni schimbarea chipului lumii”, afirmă Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae.

„Ne rugăm cu toții la Sf. Liturghie pentru pacea de sus, pentru pacea a toată lumea, pentru statornicia sfintelor lui Dumnezeu Biserici și adăugăm apoi ectenii pentru izbăvirea de orice nedreptate, asuprire și prigoană și încetarea războiului. Creștinii care se roagă stăruitor pot aduce pacea prin privirea curată, prin fapta cea bună, prin îngăduința către toți, căci pentru toți a înviat Hristos.”

Ierarhul încheie cu un îndemn la rugăciune pentru pace și la mărturisirea credinței în Învierea lui Hristos. „Această vestire să ne fie tuturor prilej de bucurie și nădejde că încercările lumii nu pot cuprinde lumina care strălucește din mormânt!” spune Mitropolitul celor două Americi.

Foto credit: Facebook / Mănăstirea Putna (arhivă)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente