IPS Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al celor două Americi, în pelerinaj în Țara Sfântă

Ieri, 24 ianuarie 2010, în Duminica vameșului și a fariseului, Înaltpreasfințitul Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al celor două Americi, a săvârșit Sfânta Liturghie la Așezământul Românesc de la Ierihon. Alături de Înaltpreasfinția sa a slujit Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ieronim Crețu, Superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan, ales episcop vicar patriarhal cu titulatura Sinaitul, precum și un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură de la sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Nicolae a vorbit despre virtutea smereniei și importanța ei în urcușul spiritual al duminicilor din perioada Triodului. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a exprimat aprecierea pentru jertfa depusă de cei care au contribuit la ridicarea Complexului Așezământului Românesc de la Ierihon, arătând că numai prin smerenie este posibilă jertfa. Cunoscător al greutăților pe care le întâmpină preoții ortodocși din diaspora românească, a lansat un îndem de urmare a acestui model de jertfelnicie de către toți slujitorii Bisericii și credincioși aflați în afara granițelor țării; numai astfel se poate păstra vie flacăra Ortodoxiei în viața românilor de pretutindeni.

Înaltpreasfinția sa se află într-un pelerinaj de 11 zile la Locurile Sfinte, începând cu data de 20 ianuarie, însoțit de un grup de credincioși români din Statele Unite, Canada și România. Pelerinii români au vizitat până acum Galileea, Ierusalimul, Betleemul, Ierihonul, Hozeva și împrejurimile lor, urmând ca în zilele următoare să continue pelerinajul în Sinai și Iordania. La data de 1 februarie, Înaltpreasfințitul Nicolae va pleca spre București, urmând să participe la ședințele Sfântului Sinod.

De asemenea, după calendarul iulian, la data de 24 ianuarie se prăznuiește, în Patriarhia Ierusalimului, Cuviosul Părintele nostru Teodosie, începătorul vieții de obște. La Mănăstirea care îi poartă numele, ridicată pe locul în care s-a nevoit sfântul, s-a săvârșit Sfânta Liturghie, de către un sobor de arhierei, condus de Sanctitatea Sa Theophilos al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și a toată Palestina. La aceste Sfinte Slujbe a participat și un grup de credincioși și monahi români.

Comentarii Facebook


Știri recente